Gotlands kommun varnar för falska hemsidor

- Gå inte in på hemsidan gotlandskommun.se. Då riskerar du att få virus i din dator eller att ditt modem kapas med höga telefonräkningar som följd.
Gotlands kommun går nu ut med en varning på sin hem­sida. Orsaken är att en person registrerat 84 kommunnamn med tillägget kommun.se för att locka till sig besökare. Och det är lätt att hamna fel när man söker information på internet.

Gotland2005-03-22 06:00
- Det är olyckligt att detta händer just nu när många människor söker information om Gotland inför sommaren, säger Örjan Scheller, IT-strateg vid Gotlands kommun.Vi kan inte göra så mycket mer än att varna, men Kommun- och landstingsförbundet arbetar hårt för att få bort de domännamn som innehåller ordet kommun.
För ingen svensk kommun har just det ordet i sin webbadress. Bara namnet.se. Den som vill hitta information om Gotland ska alltså söka på gotland.se.
- Det är ingen kommun som har tänkt på att skydda just det ordet från att användas i webbadresser, säger Örjan Scheller, som uppmanar datoranvändare att se till att de har ordentliga och uppdaterade virusprogram i sina datorer och helst en brandvägg som skyddar mot modemkapning och intrång.

Problemet ökar
Gotlands kommun drabbas inte av detta, utan det är de enskilda datoranvändarna som riskerar virus, att någon tar sig in och rotar i deras dator genom att kapa modemet och att de får höga telefonräkningar för utlandssamtal de inte ringt.
- Vi vet att detta kan hända, men inte om det drabbat någon här på Gotland, säger Örjan Scheller.
Att framför allt utländska aktörer registrerar webbadresser som slutar på .se och som är snarlika - ibland bara felstavade - populära webb­adresser, företagsnamn eller varumärken är ingenting nytt. Men enligt II-stiftelsen, som genom sitt dotterbolag Nic-se står för driften av det nationella registret .se, så har omfattningen och systematiken ökat.

Var noggrann med stavning
- På webbplatserna för dessa domännamn sprids virus och man kan råka ut för så kallad modemkapning. Det finns exempel på över 1 500 sådana domännamn som pekar mot en och samma webbserver som står utomlands, skriver II-stiftelsen på sin hemsida.
Stiftelsen har tagit kontakt med bland andra Konsumentverket och Svenskt Näringsliv för att gemensamt hitta former för att komma tillrätta med problemet. Tills det är löst uppmanar man alla att vara noga med stavningen av namnen till olika hemsidor på internet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om