Gotländskorna är mest påhittiga av alla kvinnor i Sveriges län. Åtminstone om man får tro den senaste statistiken. Länet har störst andel kvinnor med i ansökningar för patent- och designregistrering.
– I övriga riket är det väldigt få kvinnliga sökanden. Det ligger generellt på 10-15 procent, även om trenden går åt rätt håll och mot ökad jämställdhet, säger Stefan Hultqvist, strategisk samordnare vid Patent- och registreringsverket, PRV.
Gotland sticker ut rejält i statistiken med 40 procent kvinnor i ansökningarna. Som jämförelse har Värmland, som är på andra plats i rankningen, en andel kvinnor på 24 procent. Kalmar län har lägst andel kvinnor i ansökningarna, där har bara två procent en kvinna med på ansökan.
I den gotländska statistiken är Ylva och Greger Aminoff med på fyra ansökningar. De har tidigare rönt uppmärksamhet med sin höj- och sänkbara balkong. Den typgodkändes för hela EU i våras, men sedan satte pandemin käppar i hjulet för en lansering.
– Jag är vd i det företag jag äger tillsammans med min man. Den senaste uppfinningen är en fotmonterad ogräshacka, säger Ylva Aminoff.
Den nya uppfinningen, fothackan, är ett trädgårdsredskap framtaget för att rensa ogräs utan att behöva krypa på marken. Träggårdsjätten Weibulls har tagit in den i sitt sortiment och nu hoppas uppfinnarna på bättre försäljning. Två patentansökningar från Gotland är kopplade till uppfinningen.
Det bör påpekas att Gotland har få ansökningar i reella tal. Av Sveriges totalt 1 597 ansökningar var tolv från Gotland. Överlägset flest, 695 stycken, lämnades in från Stockholms län. Att Gregor och Ylva Aminoff båda står på sina ansökningar har således påverkat den gotländska statistiken, men de är också lite typiska för ansökningarna från ön.
Orsakerna till detta går bara att spekulera i – och det gör en av Gotlands mer uppfinningsrika kvinnor gärna. Mia Grönkvist-Olsson i Slite är skulptör och har en teori.
– Vi kvinnor på landsbygden har nog fått lära oss att klara mycket själva och det kanske märks. Det är också så att man måste ha en slags barnslighet i behåll för att kunna tänka nytt och det har jag, idéerna bara flödar, säger Mia Grönkvist-Olsson.
Hon har inte lämnat in några patentansökningar, men gick för några år sedan till final i en innovationstävling i Almis regi. Något typiskt för Gotland så var också hennes dotter Kajsa med hela vägen till finalen.