Gotlands meste författare?
Hittills har han skrivit 11 egna böcker och dessutom gett ut flera översättningar. Han finns med i olika antologier, är medförfattare i lexikon och han skriver i ett antal tidskrifter och årsböcker.Sedan 15 år tillbaka är Hamdi Özyurt bosatt i Visby. Som flitig skribent är han troligtvis den författare som har skrivit flest böcker på ön.Han namn finns med på den litterära kartan i Turkiet. I Sverige är han kanske mest känd som skribent på turkiska språket och dialekten zazakurdiska, samt som satirtecknare.
Vill man nå ett mål så måste man göra sitt bästa och man måste hitta människor att samarbeta med. Då blir det bra, säger Hamdi och lyfter fram sin fru hemma på Gotland och sin bror i Turkiet som främsta supporters i hans författarskap.
Hamdi Özyurt bär sedan barndomen med sig en stark muntlig berättartradition. Han är född i den kurdiska delen av Turkiet, i en by där berättandet var en självklar del av gemenskapen, i familjen och i släkten.
Berättartraditionen är levande i den kurdiska kulturen med en rik skatt av metaforer, i sagor och i olika berättelser. Den traditionen hade jag med mig när jag kom till Sverige.
Under skoltiden i Turkiet tecknade han sina berättelser. När han kom till Sverige för 25 år sedan utbildade han sig vid serietecknarskolan på fastlandet och i animation på Gotland.
Där lärde jag mig konst och olika tekniker vilket utvecklade min talang och hjälpte mig framåt, konstaterar Hamdi som på Gotland först medverkade som satirtecknare i gotlandspressen.
1992, 28 år gammal, debuterade han som författare med diktsamlingen "Rakkasan" som också är namnet på hans hemby.
Man måste alltid börja någonstans. Jag började med en diktbok på zazakurdiska, säger Hamdi och lyfter fram volymen som skapade en liten sensation i hans hemtrakt. Den diktsamlingen har följts av fler, bland dem "Tygboken" som har givits ut på både svenska och turkiska.
En sångare läste mina dikter och tonsatte några, säger Hamdi och sätter på ett spår med en lyrisk tolkning av hans ord till gitarr. Den har nu inspirerat en annan musiker i Turkiet att skriva musik till andra av Hamdis dikter, och den skivan är nu på gång att ges ut
Hittills har han publicerat 11 böcker på turkiska, zazakurdiska och svenska. Bland de barnböcker han skrivit finns såväl ett pedagogiskt anslag mot mobbning som folkloristiska berättelser och sagor.
Som satiriker i ord och bild har hans satirteckningar med aktuella tema exempelvis publicerats i utgåvan "Ordlöst". Som novellist skriver han med ett magiskt realistiskt anslag mellan dröm och verklighet. "Kvinna från Varto" är titeln på den berättelse han skrivit med mormor i fokus, en bok som finns både på turkiska och på svenska och som har sålt bra.
Som författare har Hamdi Özyurt uppmärksammats med olika priser i Turkiet. Bland annat har hans dikter lyfts fram med ett bibliotekspris i västra Turkiet och i södra Turkiet har han fått ett tidskriftspris.
Närmast har han två nya böcker på gång. Den ena är en roman med arbetsnamnet "Människans historia", en titel som är en antropologisk provokation, ler Hamdi.
Flera av hans publikationer har sålt slut och några av dem har givits ut i flera upplagor. Det är förstås glädjande för en författare med både berättarglädje och språkintresse som drivkraft.
Se här, säger Hamdi och visar fram ett lexikon där hans är en av 13 medförfattare. Ordboken är gjord för en kurdisk mycket gammal dialekt som genom att det främst är ett talat språk, riskerar att försvinna. Få pratar det längre, och av 100 utgivna böcker på zazakurdiska, är fyra skrivna av Hamdi Özyurt.
Vid årliga träffar möts författarna bakom lexikonet för att diskutera språket och söka nå fram till ordens rötter. Lexikonet är främst avsett för författare som skriver på dialekten, men bär samtidigt etymologiskt värdefull.
Jag tror inte att man kan vara duktig på många olika saker. Men att uttrycka sig i ord och bild är egentligen bara varianter av berättandet. Jag är född för litteraturen som lyrisk skribent av dikter och noveller och vid sidan om tecknar jag.
Som författare arbetar Hamdi Özyurt planerat och med struktur på det dagliga skrivandet. I arbetsrummet jobbar han vid sin dator, ett hjälpmedel som underlättar i skapandet.
Jag vill ge mina ord och mina berättelser till läsarna och vara en bra författare som människor lyssnar till och jag vill verka för att människor inte gör varandra illa och dödar varandra. Det är viktigare för mig än att bara bli en känd författare.
Boktraven med Hamdi Özyurts författarnamn är stor. Som skribent och tecknare omfattas olika genrer av dikt och prosa, barnböcker, noveller och satir. Han medverkar också i olika tidskrifter, temaböcker, antologier och lexikon.
Som översättare
har Hamdi Özyurt bland annat arbetat med att översätta barnböcker
från svenska till turkiska.
Hamdi Özyurt bor sedan 15 år på Gotland, verksam som tecknare och författare. Sannolikt är han den författare som har skrivit flest böcker på ön.Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!