Gotlands miljö i fokus motgångar för de Maecker

Miljöpartiets Stefaan de Maecker mötte två motgångar när hans båda motioner om minskade utsläpp av närsalter respektive omvandling av alger till biogas togs upp av politikerna i går.

Gotland2010-03-30 04:00
Ingen av dem gick igenom oförändrad, men det blev god diskussion innan besluten kunde tas.
Stefaan de Maecker föreslog att Gotlands kommun borde inleda ett samarbete med närliggande öar och regioner för att komma till bukt med läckaget av närsalter på Gotland.
- Gotland har uppskattningsvis 14 000 enskilda avlopp, och många av dem är av väldigt dålig kvalitet, säger Stefaan de Maecker, som menar att även jordbruket bidrar med mycket utsläpp vilket kan rådas bot på genom samarbete.
Trots frisk debatt - totalt gjordes 17 inlägg i frågan - valde dock fullmäktige att gå på kommunstyrelsens förslag, att avslå motionen med hänvisning till det pågående B7-samarbetet.
I sin andra motion föreslog de Maecker att Gotland borde satsa på att omvandla alger till biogas, en motion som kommunstyrelsen ville avslå helt. Resultatet blev dock en gyllene medelväg:
- Det är en bra och spännande motion, som jag tycker det är hårt att avslå, säger kommunalrådet Lars Thomsson (c) som i stället föreslog en ändring till att motionen ansågs besvarad i och med tidigare miljödiskussioner och tecken på att Östersjön tycks vara på väg att återhämta sig - en ändring som fick gehör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om