Gotlands museum utan byggnadsantikvarier

Samtliga byggnadsantikvarier på Gotlands Museum har sagt upp sig. Om ingen ny anställs inom kort kommer museet att stå utan byggnadsantikvarier efter årsskiftet.

Efter årsskiftet finns risken att Gotlands Museum står utan byggnadsantikvarier.

Efter årsskiftet finns risken att Gotlands Museum står utan byggnadsantikvarier.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-10-26 11:00

Under de senaste 18 månaderna har fyra byggnadsantikvarier på Gotlands Museum slutat. Vid årsskiftet slutar den femte och sista.

–  Jag började här för att jag ville jobba tillsammans med de andra byggnadsantikvarierna, som kan Gotland. Nu vet jag inte vem jag får som kollega och därför har jag valt att inte fortsätta när mitt vikariat går ut, säger Sandra Såger, som fram till dess är ensam byggnadsantikvarie på museet.

Chefen för Gotlands Museum, Susanne Thedéen, beklagar att så många lämnat sin anställning.

– Det är bekymmersamt när alla slutar inom kort tid, det blir ju ett kunskapstapp.

Byggnadsantikvarierna på museet har till stor del arbetat som konsulter. Museet erbjuder tjänster som rådgivning, antikvariska förundersökningar och projektering och konsultintäkterna bidrar till att driva museet. Hur stort inkomstbortfallet blivit vet inte Susanne Thedéen som påpekar att fem byggnadsantikvarier också ger kostnader.

– Konkurrensen när det gäller byggnadsvårdsuppdrag på Gotland har hårdnat. Vi har haft färre uppdrag. Dessutom har flera av våra medarbetare varit mindre intresserade av att jobba i uppdragsverksamheten för det är ofta uppdrag som ska göras på kort tid. Det är tufft, säger Susanne Thedéen och fortsätter:

– Jag tror att det är därför de har valt att jobba med andra frågor, där man inte jobbar under premissen att dra in uppdrag och vara ansvarig för att en verksamhet ska generera en vinst. 

Nu pågår rekrytering av en ny, certifierad byggnadsantikvarie och Susanne Thedéen har goda förhoppningar om att lyckas. Hon tror inte att museets verksamhet kommer att påverkas av att det från årsskiftet bara finns en byggnadsantikvarie istället för fem. Av museets egna runt 35 fastigheter är det främst museigårdar och ruiner som kan kräva arbetsinsatser från en byggnadsantikvarie. Övriga fastigheter är naturreservat och fornlämningar. 

– Att ta hand om våra fastigheter handlar mycket om skattefrågor och ekonomi och det tar jag och ekonomichefen hand om, säger Susanne Thedéen.

I december ska museets styrelse fatta beslut om budgeten för 2020 och  Vi håller på och räknar på budgeten för nästa år

– Vi vill se till att vi har rätt bemanning, säger Susanne Thedéen som ändå ser ljust på framtiden.

– Jag är optimistisk kring att vi ska få in fler uppdrag. Får vi det så tar vi in fler byggnadsantikvarier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!