Gotlands privattandläkare i protest mot prisreglering

Nu protesterar öns privattandläkare mot den prisreglering som infördes från årsskiftet.
Detta genom att vägra ta emot vissa patientgrupper.
Det gäller dels de över 65 år som är i behov av protetisk tandvård, (det vill säga kronor, broar, proteser och implantat) dels de som får sin tandvård debiterad via hälso- och sjukvårdstaxan. Dessa hänvisas nu till folktandvården.
Anledningen är att privattandläkarna anser att ersättningen via Försäkringskassan för dessa grupper inte alltid täcker de kostnader man har för arbetet.

Gotland2004-01-29 04:00
Bakgrunden till bojkotten av dessa patientgrupper är det högkostnadsskydd för äldre, den så kallade 65+-reformen, som regeringen införde 1 juli 2002 och som innebar att dessa patienter betalar högst 7 700 kronor för protetisk tandvård.
Från och med 1 januari i år beslutade regeringen att prisreglera denna tandvårdsreform. Något som medför att den ersättning som privattandläkare får från Försäkringskassan ska följa de priser som folktandvården inom respektive kommun/landsting beslutat om.
Något som innebär stora skillnader i landet eftersom folktandvårdens taxor kan skilja sig upp till 600 procent för samma åtgärd. Det innebär att patienter har olika grad av ersättning beroende på var vården utförs.
Försäkringskassans bedömning av skäligheten av privattandläkarens prissättning slopas när Folktandvårdens taxor blir en likare. Och en skälighetsbedömning av priserna enligt den modell som redan finns är vad privattandläkarna föreslagit i stället för en reglering.
Privattandläkarna menar att de även utför behandlingar som annars skulle göras av specialister för vilka taxa och ersättning är betydligt högre men där allmäntandläkarna inte fär ersättning enligt specialisttaxa.
Foktandvården anser via sin fackliga organisation, Tjänstetandläkarna, att även deras, politiskt bestämda, taxor borde ligga högre, detta för att klara nödvändiga, framtida investeringar.
I dag är dessa båda kategorier konkurrenter om vuxentandvården och har ungefär hälften var av marknaden.
<span class=MR> Accepterar inte</span>
­ Vi privattandläkare kan inte acceptera en prisreglering. Anledningen är att ersättningen från Försäkringskassan inte alltid täcker de kostnader vi har för det arbete vi utför. Därför tvingas vi privattandläkare att hänvisa våra patienter som tillhör dessa grupper till Gotlands kommun, säger Gotlands privattandläkare, ordförande Ylva Belfrage.
Orsaken till att denna del av tandvården åter prisregleras är att reformen medförde skenande kostnader för staten eftersom efterfrågan och därmed ersättningarna blev enormt mycket högre än de studier vid socialdepartementet som föregick reformen gav vid handen att de skulle bli. Detta samtidigt som prishöjningar aviserades från tandläkarhåll.
­ Med en reglering av tandvården för personer äldre än 65 år är risken uppenbar att tandvården kommer att tudelas. Den offentliga tandvården får ta hand om barn, gamla och sjuka medan privattandvården ägnar sig åt dem som är mellan 20 och 64 år. Det vore en mycket tråkig utveckling, menar Bengt Franzon, ordförande för Privattandläkarna.
­ Resultatet kan också innebära en brist på tandläkare, framför allt i landets glesbygd.
En prisreglering av tandvården i landet förekom senast 1975-1999. Något som Privattandläkarna menar ledde till ökade arbetsskador, försämrad arbetsmiljö, dålig lönsamhet samt en utarmning av tandläkaryrket då många tandläkare valde att flytta verksamheten utomlands.
Bojkotten av de nu aktuella patientgrupperna från privattandläkarnas sida gäller från januari. Pågående behandlingar slutförs dock som planerat. Protetisk tandvård utförs också för dem över 65 år men då enligt samma prislista som gäller för övriga vuxna patienter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om