Gotland hamnar på plats 39 när landets 290 rankas och jämfört med förra årets lista har Gotland klättrat från plats 104.
– Det här känns bra. Jag hoppas också på att det beror på att Gotland blivit bättre och inte att de andra visar sämre resultat, säger Linda Rung, ordförande för Lärarförbundet på Gotland.
Undersökningen bygger på siffror för 2019 och visar på flera förbättringar. Fler barn i åldern 1-5 år var inskrivna på förskola, meritvärde i årskurs 9 och andel elever som fullföljt gymnasieutbildning har ökat. De faktiska siffrorna har ställts mot ett likvärdighetsindex som tagits fram av Statistiska centralbyrån, SCB. I detta index har sociala och ekonomiska förutsättningar vägts in. Ett exempel på det är föräldrarnas utbildning och ekonomi, en faktor med stor påverkan på resultaten.
– Resultatet i rankningen är glädjande. Det har gjorts stora framsteg och det som glädjer mest är förstås att elevernas resultat förbättrats och att fler är godkända i årskurs nio och gymnasiet, säger Jörgen Norström, grundskolechef.
Rankningen består av tio kriterier, varav två väger tyngre: behöriga lärare och lärartäthet. Några av de andra kriterierna är sjuktal bland lärare, lärarlöner och kommunen som huvudman. Det sistnämnda baserat på omdömen från Lärarförbundets lokalavdelningar.
– Vi har arbetat tillsammans med facken för att förbättra arbetsmiljön. Där har vi tillsatt en grupp för att förbättra arbetsmiljön, säger Jörgen Norström.
Lärarförbundets rankning visar att löneläget också förbättrats för lärarna på Gotland. I den senaste undersökningen nås plats 195 bland Sveriges 290 kommuner, senast var Gotland på plats 263.
– Vi kan förstås inte jämföra oss med storstäderna, man får titta på mer jämförbara kommuner för att få en rättvis bild av löneläget, säger Jörgen Norström.
Som exempel lyfts lärarlöner i Smålandskommunerna fram.
Trots framstegen i rankningen finns möjligheter till förbättring.
– Undersökningen baseras på siffror från 2019 och ger inte dagsbilden. Just nu oroas vi över lärarbrist och framför allt de besparingar som planeras. Vår inställning är att det inte går att spara mer. Det har varit köpstopp och sparkrav så länge någon kan minnas. Det måste upphöra, säger Linda Rung.
Årets bästa skolkommun är Övertorneå i Norrbotten. Kommunen har strax över 4 000 invånare och ligger på gränsen mot Finland.