Gotlands skolor får miljoner till nya läroböcker

De extra miljoner Gotlands skolor fick förra året har ökat tillgången på tryckta läromedel. I år får man lika mycket. " Det är fantastiskt. Vi kan byta ut jättemånga gamla böcker."

Med fjolårets och årets satsning har Region Gotland cirka tolv miljoner kronor att satsa på tryckta läromedel. Regeringen gör en extra satsning för att förbättra elevernas läsvanor.

Med fjolårets och årets satsning har Region Gotland cirka tolv miljoner kronor att satsa på tryckta läromedel. Regeringen gör en extra satsning för att förbättra elevernas läsvanor.

Foto: Christine Olsson/TT

Gotland2024-02-26 06:15

För att få ungdomar att läsa mer gör regeringen flera satsningar. I fjol fick Region Gotland tre miljoner kronor, förutsatt att man satsade lika mycket lokalt.

– Det blev ungefär 500 kronor per elev, totalt 180 000 kronor för oss. Det är en fantastisk satsning. Vi har köpt nya historieböcker, och bytt ut våra läroböcker i NO och SO som var jättegamla. Nu har vi även matteböcker som eleverna kan skriva i, säger Romaskolans rektor Jennie Nilsson.

Erik Rudstedt, rektor i Väskindeskolan, är lika entusiastisk:

– Tidigare har lärare ofta fått kopiera material för att ha till lektionerna. Då kan man i och för sig anpassa materialet, men det underlättar att ha en lärobok till varje elev.

Reglerna för att få statsbidraget är tydliga. Det ges för tryckta läromedel, inte för skönlitteratur. Det är avsett för förskolan och grundskolan.

I år får Gotland nästan lika mycket som i fjol, cirka tre miljoner kronor. Det räknar regeringen med ska räcka till cirka 6 000 läroböcker.

Verksamhetsutvecklaren Jan Wahlén berättar att det är lärarna i skolorna som själva avgör vad som ska köpas in.

– Det finns ett uppdämt behov. I fjol tog vi det mest akuta, säger han.

Erik Rudstedt har noterat att när pengar öronmärktes till tryckta läromedel gjorde några förlag om sina digital utgåvor till tryckta. Jan Wahlén är inte helt nöjd med att regeringen gör en riktad satsning.

– Jag tycker det är sorgligt att de digitala och de trycka läromedlen ska ställas mot varandra. I vissa ämnen lämpar det sig bäst med digtala läromedel. Det behövs både och, säger Jan Wahlén.

I år anslår regeringen 658 miljoner kronor totalt, och efter det är planen att satsa 500 miljoner kronor årligen.

Pengar till tryckta läromedel är inte den enda satsningen som regeringen gör.

– Ett stöd till inköp av skönlitteratur till förskolan och lågstadiet är aviserad, men där vet vi inte ännu hur stort bidraget är. Dessutom kommer det mer pengar till skolbiblioteken. Även där är fördelningen inte klar, men vi hoppas på ett bidrag motsvarande fyra heltidstjänster, säger Jan Wahlén.

Men även här finns det nackdelar med att kräva tryckta böcker.

– Genom den digitala bibliotekstjänsten Polyglutt har förskolorna på Gotland tillgång till en mängd böcker. Men den tjänsten är digital och inte något vi kan få bidrag till, säger Jan Wahlén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!