Under torsdagen presenterade Företagarna Gotland årets småföretagsbarometer. Resultatet visar att Gotlands småföretag har en av de högsta konjunkturökningarna i landet under det senaste året.
Men inför kommande år spår man en viss nedgång.
– Småföretagen här har länge varit pressade av ett högt kostnadsläge. Det gör att de ser försiktigt på utvecklingen framöver, säger Frida Boklund, regionchef på Företagarna Gotland.
Den kanske i särklass största utmaningen för att de gotländska företagen ska fortsätta växa är densamma som fjolåret: Att hitta kompetent arbetskraft.
– Vi har i vanliga fall hyrkockar och hyrpersonal från Ukraina och Östeuropa, och många av dem kommer inte nu. Antingen tar de hand om Ukraina eller så är de ukrainare, säger Johan Gate, gotländsk entreprenör och ordförande i Företagarna Gotland.
De gotländska småföretagarna skulle också vilja se en sänkt kostnad för att anställa och ökat incitament för att driva företag för att kunna fortsätta expandera. Johan Gate menar att det stöd som skulle behövas från regionen är framförallt utbildning av den personal som behövs.
– Men vi kommer inte kunna lösa arbetsbristen bara med svenskar. Vi skulle behöva en ökad arbetskraftsinvandring, och inte skicka hem folk som har jobbat här i tio år. Det har vi inte råd med, säger han.
Den gotländska besöksnäringen är en del av näringslivet som fått sig en ordentlig uppsving sedan förra mätningen. Med slopade pandeminrestriktioner och ökad konsumtion fick besöksnäringen en ökad konjunktur.
Men nu hägrar ökad inflation, lågkonjunktur och ett osäkert utrikespolitiskt läge på horisonten. Carl och Menette von Schulman som driver Hotell S:t Clemens, där barometern presenterades, är osäkra på hur deras verksamhet kommer att påverkas.
– Priset för ett hotellrum drivs ju av efterfrågan och folks betalningsvilja, sedan påverkas den förstås av inflationen. I värsta fall blir det jättedåligt för att folk får mindre i plånboken och är ovilliga att lägga pengar på semestern, säger Carl von Schulman.
– Jag tror att alla känner en stor osäkerhet inför effekterna av inflationen, säger Menette von Schulman.
Carl von Schulman fortsätter:
– Experterna förutspår att inflationen ska öka till och med 2024. I mitt perspektiv är inte det så lång tid. Det borde vi kunna överleva.