I flera månader har ministrar och epidemiologer flaggat för att svenska folket får förbereda sig på en annorlunda jul. Stora julbord, adventskonserter, luciatåg och glöggmingel kan ni glömma – så lyder julens dystra budskap detta onådens år.
– Man kan få intrycket att hela julen är inställd. Men så är det ju inte. Julen är en urgammal tradition, och den har firats under många tidigare pandemier genom historien, säger Sören Mård, som så här års brukar synas i full tomtemundering på Visbys gator.
I likhet med flera andra lokala skäggvälgörare vägrar han att gå i karantän. Några större evenemang blir det förstås inte, och självklart kommer det inte på frågan att sitta i tomtens knä eller dra honom i skägget.
– Det viktigaste är att barnen får en skymt av mig, det räcker för att sprida glädje. Jag kommer inte att gå in hos dem som bokat mig, utan det blir att jag vinkar lite och lämnar paketen ute, säger Sören Mård.
Årets runda kommer han att göra iförd ett munskydd med ventil.
Blir det inte svårt med skägget?
– Nej då. Men jag måste ha ventil, annars immar glasögonen igen. Sen vet man ju inte vad barnen tycker om att tomten kommer i munskydd. Jag har bett föräldrarna jag ska till att förbereda barnen på det. Det kan kanske uppfattas som lite läskigt, men vid det här laget har väl de flesta vant sig, inklusive barnen.
Efterfrågan tycks vara stor för stunden. När Fredrik Öberg, en av öns yngre tomtar, nyligen gick ut på Facebook och erbjöd sina tjänster ramlade nästan 40 bokningar in.
– Det är fler än i fjol. Uppenbarligen finns det ett sug, trots att vi ser färre annonser om att tomte efterfrågas än vanligt. Personligen känner jag att det är viktigt att barnen får uppleva tomten, även om det ser ut som det gör i världen, säger han.
Om detta är de eniga, tomtarna. Att gå med säck och lykta är ett kall, och då ställer man inte in hur som helst.
– Ställa in?!? Nej, det var aldrig aktuellt. Det här är min grej, det är det jag lever för. Men så klart har jag full förståelse för dem som stannar hemma i år, säger Håkan Thornell, som driver tomtebyn i Hejdeby, därtill vice ordförande i Sveriges tomtegille.
Tomtebyn kommer att hålla öppet 11-22 december, trots pandemin. Till skillnad från tidigare år blir det inte öppet hus i Hejdeby. Åtta förbokade gäster åt gången, så ser upplägget ut.
– Vi har gott om plats i byn, så det kommer att inte att vara några problem att göra det hela coronasäkert, säger Håkan Thornell.
Vid Aalborgs zoo i Danmark har man tryggat hygget genom att placera tomten i en stor snöglob av plast. Så långt är man inte redo att gå på tomtebyn i Hejdeby.
– Nej, så dramatiskt lär det inte bli. Det är avstånd, avstånd, avstånd som gäller. Sedan får vi se vad det blir för ytterligare åtgärder. Det kan vara så att föräldrarna får vänta utanför medan barnen träffar tomten. Vi filar ännu lite på upplägget, säger Håkan Thornell.
Du är inte orolig för kritik?
– Jag är villig att ta till mig den i så fall. Hittills har jag inte hört något negativt. Snarare motsatsen. Flera pass är redan fullbokade. Min största oro är att folk kommer dit oanmälda, att de utgår från att vi fortfarande har öppet hus. Men jag har varit väldigt noga med marknadsföringen och skyltningen, så en sån situation kommer vi förhoppningsvis att slippa.