Gotlands val oroar Lars Ohly

- Klasskampen - finns den?- Jo, den finns fortfarande i arbetslivet, men vi använder inte det ordet längre.I lördags träffade hälso- och sjukvårdsdirektören på Gotland Ann-Christin Kullberg vänsterpartiets Lars Ohly för ett GT-samtal.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2008-07-14 04:00
När vi ska börja vårt samtal i Almedalen drar PA-kompaniet igång sitt soundcheck från scenen, vilket tvingar iväg oss till en parkbänk längre bort. På bänkarna bredvid dricker ungdomar öl och en sällskapssjuk katt ålar under bänken.
Ann-Christin Kullberg berättar att hon som sjukvårdsdirektör handskas med en och en halv miljard kronor och 1 700 anställda. Hon undrar om vänsterpartiets fördelningspolitik innebär att man endast kan acceptera skattefinansierad sjukvård?
- Vi är för avgiftsfri sjukvård, den ska inte vara beroende av om folk kan betala. Med höga avgifter sorterar man bort människor, svarar Lars Ohly.

Ojämlik fördelning
Han säger att de senaste årens nedskärningar inom vården har lett till att färre anställda ska vårda fler sjuka.
- Sverige har blivit rikare men fördelningen har blivit mer ojämlik.
Här kan man påpeka att Ann-Christin Kullberg är anställd för att se till att de beslut som politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden fattar ska genomföras.
Därför vill hon inte privat tycka till i partipolitiska frågor i denna intervju och är lite försiktig med sitt eget tyckande.
De talar om vikten av att satsa på förebyggande åtgärder och att hälso- och sjukvårdsfrågor verkligen handlar om politik.
- På Gotland finns fler överviktiga och rökare proportionellt sett än i övriga landet. Men för att bekämpa det har jag inga pengar. Resurserna går i första hand till den rena sjukvården, säger Ann-Christin Kullberg.

Tufft att sluta röka
Lars Ohly berättar då att han slutade röka 2006, efter att ha rökt i 34 år.
- Det var en del av min identitet och det var jättetufft att sluta, säger han.
Motivationen kom när han såg sin mamma tyna bort i sjukdomen KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom).
- Det handlade ju inte om ny kunskap, men att se hennes instängda liv, att se en älskad människa lida, det gick inte att värja sig mot.
Han nämner att partiet ser vårdvalet som ett hot, speciellt på det sätt det utformats i Stockholm.
- Där går resurserna till dem som efterfrågar vård, inte till dem som är mest behövande. Vi vill att sjukvården ska finnas till för dem som behöver den.
Han undrar hur privatiseringen inom vården ser ut på Gotland och Ann-Christin Kullberg svarar att man planerar för tre privata vårdcentraler till hösten. Lars Ohly är kritisk.
- Privatiseringen exploderar nu. Och för läkarna är ju patienter finansierade med skattemedel via landsting och försäkringsavtal rena guldgruvan. Det betyder också att folk kan köpa sig förbi vårdköerna, säger han.
- Du säger att du vill ha behovsstyrd vård, men hur ser behoven ut? undrar Ann-Christin Kullberg.
Och säger att hennes erfarenhet under de senaste tio åren är att människors behov har förändrats.
- De har större förväntningar på sjukvården i dag, kräver mer.

"Jobba mer i team"
Ohly berättar om en läkare som tyckte att han använde sin tid till patienter som egentligen klarade sig själva, men de var duktiga på att efterfråga vård.
Så diskuterar de hierarkin inom vården en stund. Lars Ohly förordar att personalen ska jobba mer i team tillsammans för att bryta hierarkin mellan yrkesgrupperna inom vården.
- Sjuksköterskorna klarar definitivt ett större ansvar. Jag har en syster som är "syrra" och hon säger att alla inom vården definitivt vill lära sig mer, vidareutbilda sig.
Ann-Christin Kullberg tror att det kommer en förändring när 40-talisterna går i pension, kompetensutveckling är till viss del en generationsfråga.
Som ledare för ett feministiskt parti säger sig Lars Ohly vara bekymrad över den skillnad i behandling av män och kvinnor som existerar inom vården i dag.
- Män får dyrare och snabbare behandling och bättre mediciner än kvinnor. Och samma mönster finns ju i hela samhället.
Ann-Christin Kullberg säger sig inte veta hur det ser ut just på Gotland men antar att man här följer samma mönster.

Regioner en lokal fråga
Hon undrar hur han ser på Ansvarskommitténs förslag om regionindelning, och Lars Ohly svarar att partiet ännu inte har någon klar ståndpunkt.
- Men vi tycker inte att det är riksdagen eller partierna som ska bestämma, det ska man göra själva ute i landet.
Så säger plötsligt Kullberg:
- Klasskampen, finns den?
- Visst finns den fortfarande i arbetslivet, se bara på vårens vårdkonflikt och nu busstrejken. Men vi använder inte ordet så ofta, vi säger i stället att vi kämpar för rättvisa.
Så är det dags för Lars Ohly att gå tillbaka till scenen och dagens presskonferens före talet, som han tidigarelagt denna dag. De andra partiledarna har talat klockan 19.00, men Ohly ska tala klockan 11.00.
- Jag måste hinna hem till Djurgårdens match på Råsunda och den börjar klockan 16.00, erkänner han utan omsvep.
Född: Spånga.
Ålder: 51 år.
Familj: Sambo och två barn.
Bor: Södermalm, Stockholm.
Yrke: Tågmästare och partiledare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om