I juni beslutade tekniska nämnden att höja avgiften på nytt, den här gången med hela tio procent, vilket motsvarar nästan 1000 kronor per år för en normalförbrukande villaägare.
Nu har regionstyrelsen också godkänt höjningen.
– Förslaget rör alla anslutna VA-abonnenter på hela Gotland och behövs för finansiering av de stora investeringar som gjorts och görs, säger ordförande Eva Nypelius (C) i ett pressmeddelande.
Enligt teknikförvaltningen innebär ändringen att "kostnadsfördelningen nu blir jämställd för alla anslutna VA-abonnenter". Det påpekas också att pengarna "i första hand" måste tas från VA-kollektivet – inte från skattemedel.
– Den här verksamheten får inte göra en vinst, men inte heller en förlust. Vi vill inte höja avgiften om vi inte måste, men nu kände vi att vi var tvungna, säger tekniska nämndens vice ordförande Lina Runander (M).
Det som kan sticka i ögonen på många är att ön redan har dyrt VA, nationellt sett. Enligt den så kallade Nils Holgersson-rapporten från 2020 ligger Gotland på plats 267 av 290 kommuner.
Det är inte känt vilka prisjusteringar alla andra landsändar planerar. Men det förefaller sannolikt att Gotland inom kort intar en föga smickrande topp tio-position, gällande Sveriges dyraste vatten och avlopp.
– Vi är väldigt utspridda på Gotland, vilket gör att nätet är väldigt stort och därmed dyrare. Men jag tror att många andra platser i Sverige snart närmar sig oss i prisnivå, när de ska komma ikapp gällande kretslopp och utveckling, säger Lina Runander.