Vattentäkten i Roma saknar fortfarande vattenskyddsområde. Detsamma gäller vattentäkten i Kappelshamn och sju andra täkter som används av Region Gotland. Och detta trots att både EU:s vattendirektiv och de svenska miljökvalitetsmålen kräver skydd för alla täkter som nyttjas av fler än 50 personer eller levererar mer än tio kubikmeter vatten om dagen.
Det här är bara en av flera brister som uppenbaras i den riskanalys som redovisas i en rapport om grund- och ytvattentäkterna på Gotland.
29 allmänna vattentäkter har granskas. Förutom bristen på vattenskyddsområden konstateras också att hälften av täkterna saknar tillstånd för vattenuttag och att regionen helt saknar rådighet över marken vid sju täkter. Dessutom har 20 täkter brister i sitt skalskydd, vilket kan göra dem tillgängliga för obehöriga.
"Vatten är helt avgörande för all utveckling och tillväxt. På Gotland är det särskilt viktigt att vi skyddar vattentäkterna eftersom vi lever på en ö mitt i havet, är helt beroende av vår egen vattenförsörjning och där grundvattnet är känsligt för påverkan." Så inleder Region Gotland sin egen skrift om vattenskyddsområden. Frågan har hög prioritet inom regionen, men det handlar om många täkter, många olika åtgärder och om processer som i många fall tar lång tid.
Henrik Nygren, som är chef för teknikförvaltningens enhet för utveckling och projektering av vattenverk, förklarar bristerna med att många täkter är gamla.
– Många av täkterna är borrade långt tillbaka i tiden när det inte behövdes vattenskyddsområden. Nu betar vi av dem efter hand.
Han betonar också att bristen på vattenskyddsområden inte påverkar det vatten som gotlänningarna dricker.
– Vi tar prover så det påverkar inte vattnets kvalitet, utan det handlar säkerheten framåt. Och de viktigaste delarna av vattenförsörjningen, som Bäste träsk, Tingstäde träsk och Visby, är färdiga och skyddade, säger Henrik Nygren.
Rapporten om vattentäkterna har utförts av ett konsultföretag på uppdrag av regionen. Den avslutas med en lång att-göra-lista med mer än 50 punkter. Att se över riktlinjerna för rådighet över täkterna och att ta fram riktlinjer för hur skalskyddet ska se ut runt vattentäkterna är de åtgärder som de anlitade konsulterna tycker ska ha högst prioritet.