Gotlandsägg anser att konkurrensen snedvrids
Gotlandsägg i Stenkyrka och företagets tio underleverantörer på Gotland har en årlig merkostnad på 1,1 miljoner kronor. Orsaken är Gotlandstillägget, som innebär en merkostnad på 20 procent.Det skriver Magnus Bolin, vd för Gotlandsägg i ett brev till näringsdepartementet. Han anser att det här är en enorm snedvridning av konkurrensen, som man tvingas leva under.
Gotlandsägg, som är ett packeriföretag i Stenkyrka ingår i ett rikstäckande nätverk som kallar sig för Lokalpackarna och är marknadsledare på ägg från frigående höns. Tillsammans är det sex företag spridda över hela landet. Gotlandsägg sköter all administration och hela säljfunktionen.
"Det vi nu har lärt oss är att kostnaden är i stort sett lika att transportera gods över hela landet, om avståndet är lika och volymen överensstämmer.
Det finns ett konkurrensneutralt system, utom för oss på Gotland, som på varje faktura, där godset har gått med båt över vattnet har en merkostnad på 20 procent, det s.k. Gotlandstillägget.
Detta kommer att långsiktigt döda all tillverkningsindustri på ön, om man inte kan använda sig av posten eller flyget som operatör (där tas inga Gotlandstillägg ut)", skriver Magnus Bolin.
Gotlandsäggs årliga merkostnad är cirka 600 000 kronor. Dessutom har företagets underleverantörer, tio lantbrukarfamiljer, en årlig kostnadsökning på i storleksordningen 500 000 kronor. Tillsammans gör det 1,1 miljoner kronor i konkurrensnackdel.
Detta omöjliggör att långsiktigt satsa på livsmedelsproduktion eller annan skrymmande produktion på Gotland, skriver Magnus Bolin.
Gotlandsägg har i dag 14 heltidsanställda i nya moderna lokaler. Man paketerar årligen cirka 3 000 ton ägg och har kapacitet att paketera betydligt mer. Omsättningen ligger på omkring 115 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!