Gotlandsägg satsar på äggpackning i Småland

Gotlandsägg i Stenkyrka satsar sju miljoner på äggpackning ­ i Småland!
Det är i Fliseryd utanför Oskarshamn som satsningen sker. Gotlandsägg investerar i ny maskinpark i lokaler som hyrs av landets största äggproducent, CA Cedergren AB. Packeriet i Fliseryd blir landets näst största. Här ska cirka 136 miljoner ägg packas per år.

Gotland2003-06-03 04:00
Gotlandsägg komer att ta över personalen från Cedergrens. Totalt kommer åtta personer att arbeta i den packlinjen.
Äggen som kläcks på Gotland då?
­ De kommer fortfarande att packas här, det blir för dyrt att skicka ägg till fastlandet för packning.
<span class=MR>Litet vågspel?</span>
Magnus Bolin säger att det förstås är lite av ett vågspel att satsa så stort som man nu gör ­ cirka sju miljoner kronor.
­ Men å andra sidan, den som aldrig köper en lott vinner heller inget... Nej, jag tycker att vi har bra koll på läget och efter satsningen i Fliseryd kommer vi att vara mer stabila som leverantörer.
Han säger att strukturomvandlingen inom handeln fortsätter i ett högt tempo. Kedjorna blir allt tydligare i sin profilering och kontinuerligt söker de rationella och kostnadseffektiva lösningar för att erbjuda konsumenterna lägre livsmedelspriser:
­ En av flera strategier i detta arbete är att parallellt med leverantörernas varumärken, också bygga egna varumärken i kombinations med en effektiv logistik.
Magnus Bolin menar att man som leverantör måste man beakta denna utveckling i sin egen planering, något som ställer stora krav på företagen men som i gengäld kan öppna stora möjligheter.
­ Det är idag en tydligare rollfördelning mellan handel och leverantör. Handeln fokuserar och bearbetar konsumenterna mer aktivt idag än tidigare, medan producenten alltmer koncentrerar sig på sin leverantörsroll.
­ Samspelet mellan kedjan och leverantören är grunden för båda aktörernas framgång och det är här som Gotlandsägg AB och Lokalpackarna har lyckats, menar Magnus Bolin.
<span class=MR>Perfekt komplement</span>
Och som något av ett bevis på detta går man nu in i en ny fas i utvecklingen och etablerar verksamhet i Fliseryd. Man har bestämt sig för att tillsammans med sina samarbetspartner Lokalpackarna CA Cedergren AB, renodla sina respektive verksamheter.
Cedergrens är störst i landetnär det gäller äggproduktion och det är på själva produktionen företaget nu ska koncentrera sig medan Gotlandsägg AB övertar packningen av äggen i Fliseryd.
­ Packeriet blir ett perfekt komplement till vår anläggning i Stenkyrka när den står klar uunder hösten 2003, noterar Magnus Bolin.
Gotlandsägg AB startades 1992 av Magnus Bolin som var tidig med att läsa trenderna, d v s konsumenternas önskemål, om ägg från med frigående höns. Verksamheten består av packning och försäljning av ägg från frigående och ekologiska hållna höns. Gotlandsägg har idag ett tiotal familjer kontrakterade som bedriver äggproduktion runt om på Gotland
Totalt packas 3500 årston i ett packeriet i Stenkyrka att jömföras med de cirka 8500 ton som ska packas i Fliseryd.
Lokalpackarna startade år 2000 på initiativ av Magnus Bolin. Företaget består av sex äggpackerier spridda över landet och gemensamt för dessa är att de är inriktade på ägg från frigående höns.
Svensken äter i medeltal 213 ägg per år varav 186 ur skalet ­ övriga får man i sig ändå genom mat och bröd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om