"Gotlandsbolaget borde ha visat mer öppenhet"

Gotlandsbolaget borde ha visat öppenhet för både aktieägare och marknad.
Det borde rimligen ha gjorts på bolagsstämman vad gäller innehåll, tolkning och tillämpning i avtalet mellan Gotlandsbolaget och Gotland marine.

Gotland2004-09-24 04:00
En oberoende person borde ha granskat både den förvaltning Eric D Nilsson medverkat i och villkoren i avtalet, inte minst ersättningarna till Gotland marine.

Det framgår av den granskning som advokaten Anne-Marie Pouteaux gjort av Rederi AB Gotland på länsstyrelsens uppdrag.
Vid bolagsstämman i fjol begärde en av de större småägarna av aktier Tage Johansson, Småland, att en granskning av Gotlandsbolagets verksamhet skulle göras.
Till årets stämma den 2 september var inte granskningen klar varför stämmans ordförande Björn Wolrath föreslog att frågan om styrelsens ansvarsfrihet skulle bordläggas tills granskningen var klar.
Orsaken var att granskningen skulle beröra även årets räkenskaper och det beslutades om extrastämma den 7 oktober.
<span class='mr'>Stor reell makt</span>
När det gäller granskningen av Eric D Nilssons position sägs att han sedan 1989 inte har någon formell position i Gotlandsbolaget som ägare, styrelseledamot eller i verkställande ledning. Han har titeln hedersordförande men har en faktiskt position motsvarande styrelseledamots och ledande befattningshavare. Han har i praktiken påverkat styrelsens och ledningens arbete och beslut.
Anne-Marie Pouteaux talar om ett "formellt underskott" i bolaget eftersom Eric D Nilssons formella position är icke existerande medan hans reella makt varit mycket stor.
I avtalet mellan bolaget och Gotland marine vill bolaget att Gotland marine skall ställa en kvalificerad konsult till bolagets förfogande. Den konsulten är Eric D Nilsson. I själva verket har han fungerat som aktiv ledamot i Gotlandsbolagets styrelse.
<span class='mr'>Stora konsultarvoden</span>
Hon framhåller också att utnämnda koncernchefen Jan-Eric Nilsson haft många uppgifter som normalt är en verkställande direktörs medan vd:n mer haft rollen som kontorschef och rapporterat till Eric D Nilsson eller Jan-Eric Nilsson. Den beskrivningen bekräftas också av deras ersättningar.
Gotland Marine har haft betydande konsultarvoden och kommissioner, styrelsens nuvarande ordförande Jan-Eric Nilsson har årslön på knappt 2 miljoner kronor medan vd:n har betydligt lägre lön.
Granskaren anser att Eric D Nilsson, med styrelsens medverkan, ställt sig utanför aktiebolagsrättsliga regelsystemet, men måhända på en korrekt kontraktsrättslig grund.
<span class='mr'>Falsk position</span>
Hans falska position strider mot aktiebolagslagens regler och eftersom han ställt sig utanför systemet har det blivit en förtroendebrist i förhållandet till aktieägarna.
I granskningen ingår även bland annat styrelsens arbetssätt och kommissioner på nybyggen.
I avsnittet om Kinafärjorna framhålls att det i granskningen inte finns något som tyder på att bolaget fått någon ersättning från någon av varvets underleverantörer.
Gotlandsbolaget konstaterar i en kommentar till Anne-Marie Pouteauxs granskningsrapport att ingen kritik riktas mot styrelsens och ledningens ekonomiska skötsel av bolaget, men att viss kritik riktas mot relationen mellan bolaget och dess hedersordförande Eric D Nilsson.
<span class='mr'>Viss förståelse</span>
I efterhand kan styrelsen ha viss förståelse för delar av kritiken då Eric D Nilsson deltagit i styrelsearbetet och fört aktiv dialog med bolaget trots att han inte varit styrelseledamot eller haft formell roll i ledningen.
Men att det varit så beror på hans roll som rådgivare och att han i vissa fall medverkat i genomförandet av affärerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om