För närvarande har Destination Gotland tre båtar som trafikerar Visby, Nynäshamn och Oskarshamn. De två moderna fartygen M/S Visby och M/S Gotland, byggda på ett skeppsvarv Guangzhou i Kina, anlände till Visby 2019.
M/S Drotten var det första fartyg som Gotlandsbolaget beställde från skeppsvarvet i Kina. Det sattes i trafik 2003. Det är ett fel på drivlinan och propellern på M/S Drotten som ligger bakom helgens färjekaos som har drabbat tusentals resenärer.
När Drotten är ur trafik kommer istället de båda andra färjorna M/S Visby och M/S Gotland att köra extra turer för att kompensera för bortfallet.
Så sent som i våras sålde Gotlandsbolaget sina två snabbfärjor HSC Gotlandia I och HSC Gotlandia II. Det sistnämnda fartyget sattes in i Gotlandstrafiken 2006 och gick främst mellan Visby, Nynäshamn och Västervik.
En fråga som väcktes när försäljningen var klar var om det inte hade varit bra att ha reservfärjor om något satte de kvarvarande färjorna ur spel.
– Tajmingen för den här incidenten i helgen var så extremt olycklig, precis när den stora hemvändar-helgen skulle dra igång. Även om man har ett fartyg så tar det ett antal dagar eller en vecka att få det färdigt för att gå i trafik – inte minst när det gäller bemanning och utbildning. Så det hade inte gjort någon skillnad i det här fallet, säger Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget.
Det kanske ändå skulle skapa luft i systemet - för det har ni inte i dagsläget?
– Som sagt. Det är inte säkert att ett fartyg som ligger i reserv går att sätta in på så här kort varsel. Man skulle ju behöva sätta in ett sådant fartyg på ett dygn för att parera den här incidenten och det hade inte varit möjligt med våra HSC-fartyg.
I övrigt hänvisar Håkan Johansson till Destination Gotland.
Det senaste beskedet från Destination Gotland är att M/S Drotten kommer att vara ur trafik fram till den 20 augusti. Fartyget har fått plats på varvet Fayard i Odense i Danmark. På plats kommer hon att torrdockas för att felet ska kunna undersökas och repareras.
– Nästintill alla varv är för tillfället fullbelagda och därför har det dröjt med att kunna möjliggöra reparation av drivlinan. Fartyget behöver torrläggas för att vi ska kunna undersöka propellern och det är därför svårt att i dagsläget veta exakt hur lång tid som reparationen kommer att ta, sa Marcus Risberg, vd Destination Gotland, i ett pressmeddelande.