Gotlandsbolaget har i många år arbetat med att minska färjetrafikens klimatpåverkan, där biogas ingått som ett alternativ. För ett par år sedan började Destination Gotland blanda i biogas till den flytande naturgas (LNG) som de båda nya fartygen drivs med. Som mest har andelen uppgått till tio procent. Det har dock inte varit gotländsk biogas.
– Nej. Vi har köpt biogasen från samma bolag som levererar naturgasen, och inblandningen har gjorts i Nynäshamn. Biogasen har tillverkats av rester från fiskeindustrin i Norge, säger Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson.
Tillsatsen av biogas upphörde dock under fjolåret, då det höga priset på naturgas tvingade rederiet att byta bränsle. Nu förhandlar Gotlandsbolaget om att återuppta inblandningen av biogas, men inte heller den här gången blir det gotländskt i tankarna.
– På sikt ser vi en stor möjlighet att använda gotländsk biogas, påpekar Håkan Johansson som ser fler skäl till investeringen i Energiskiftet:
– Det är ett välskött och hållbart bolag. Ett gemensamt mål för oss är att öka möjligheterna för biogasen och andra gröna energislag att växa. Vi ser det även som en investering i att leva, bo och verka på ett hållbart Gotland.
Gotlandsbolaget blir minoritetsägare i Energiskiftet Sverige AB. Hur stor andel rederiet köper vill Håkan Johansson inte säga, och inte heller hur mycket man satsar. Energiskiftet Sverige AB:s ägare Magnus Ahlsten är dock nöjd:
– Det här är väldigt positivt. Vi får in en gotländsk delägare som är långsiktig och kapitalstark, och dessutom en potentiell framtida kund.