Gotlandsbon kan vinna åtråvärt pris – "Känns såklart kul"

Gotlandsbon Martina Eriksson är finalist i arkitekttävlingen Rödfärgspriset. Med hennes rödmålade byggnad, vid namn "Nya Villa Strandbo", gör hon nu upp med elva andra arkitekter.

Martina Erikssons "Nya Villa Strandbo" ligger i precis intill en sjö i Bengtsfors i Dalsland.

Martina Erikssons "Nya Villa Strandbo" ligger i precis intill en sjö i Bengtsfors i Dalsland.

Foto: Pressbild

Gotland2024-06-16 16:30

Rödfärgspriset instiftades av Falu Rödfärg 2002 för att "hylla samspelet mellan modern arkitektur och traditionell slamfärg". Priset delas ut vartannat år och några av Sveriges mest framstående arkitekter har fått ta emot det.

I år har alltså Gotlandsbon Martina Eriksson, som driver företaget "m.arkitektur" i Visby, chansen att ta hem tävlingen. I ett pressmeddelande motiveras hennes byggnad på följande sätt av Love Arbén, juryordförande Rödfärgspriset:

"Vi premierar nytänkande samtida arkitektur som tar med sig slamfärgen in i framtiden och där Sveriges mest traditionsrika färg är en viktig del av gestaltningen och kan ge modern arkitektur en extra dimension. Vi har valt ut tolv objekt, varav Nya Villa Strandbo är ett, som vi anser gör just detta".

– Det är såklart kul att vara finalist och att de olika bidragen lyfts fram inom arkitektvärlden. Men jag tycker att arkitektur ibland tenderar att bli en liten klubb för inbördes beundran eller hackande. Jag tycker det som är absolut roligast, och egentligen det viktigaste, är att nå ut med en dialog med folket, säger Martina Eriksson.

undefined
"Det är viktigt att utveckla svensk arkitektur för den är stagnerad, i allra högsta grad på landsbygden", säger Martina Eriksson.

Hennes bidrag är en privatvilla byggd i Bengtsfors i Dalsland, som fått namnet Nya Villa Strandbo, då det tidigare legat en byggnad på platsen som hette Villa Strandbo. Platsen i sig är lågt belägen intill en sjö och villan har en högrest kvadratisk del som beskrivs skapa ett "lod" i landskapet. Byggnaden har även olika temperaturzoner som kan värmas separat sinsemellan.

undefined
"Nya Villa Strandbo" är inspirerad av en tidigare villa på platsen, som revs 1944.

– Jag tar ofta utgångspunkt i äldre bebyggelser, då jag försöker hitta grepp och kvaliteter som kan vara användbara i dag. Det är där de här temperaturzonerna exempelvis kommer in. Om man kollar på gamla Gotlandsgårdar så värmde man inte hela huset, utan man kunde värma upp bara stora salen om man var många och så vidare, säger Martina Eriksson.

undefined
Martina Eriksson och m.arkitektur var också nominerade till Träpriset 2024.
undefined
Den nya villa är belagd på samma ställe där det tidigare legat en byggnad vid namn "Villa Strandbo", som revs 1944.
undefined
Villan bjuder på en vacker utsikt mot sjön.
undefined
Martina Eriksson är en av tolv nominerade till priset.

Hon hoppas att tävlingen kan skapa ett bredare intresse för arkitektur, framför allt på landsbygden.

– Det är viktigt att utveckla svensk arkitektur för den är stagnerad, i allra högsta grad på landsbygden, säger Martina Eriksson.

Juryn, bestående av olika arkitekter, tar fram vinnaren som sedan presenteras den 21 november. Det finns även ett "publikpris" att vinna, och allmänheten har möjlighet att rösta på sin favorit redan nu, på Rödfärgprisets hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!