Gotlandsbrödet i Tingstäde bygger ut

Gotland2005-09-10 06:00
Gotlandsbrödet, i Tingstäde, har funnits sedan 1994. De tillverkar bullar, wienerbröd och muffins, åt andra företag.
Just nu är Gotlandsbrödet i färd med att bygga ut. En lokal på 600 kvadratmeter står snart klar och ytterligare förnyelser är på gång. Allt blir klart först till 2006 och projektet beräknas kosta sju till åtta miljoner kronor.
- Det är lite skakigt, men man måste våga lite också, säger vd:n Tina Andersson.
En anledning till utbyggnaden är att företaget BRC-certifierar sig. Det är en internationell certifiering som ställer höga krav på hur produktionen genomförs och för att uppnå kriterierna måste företaget förändra vissa delar i sin verksamhet.
En andra anledning till bygget, är att ett nytt samarbete med en stor svensk kund, är på gång.
- Det skulle innebära en del nyanställningar, säger Tina Andersson, men vill inte spekulera i hur många arbetstillfällen det kan röra sig om.
I veckan får bageriet också sin allra första robot, en formisättningsrobot.
- Sju miljoner formar för hand, förra året, var lite mycket, säger Tina Andersson.
Det är knappt ett år sedan hon efterträdde sin far, Gunnar Hansson, på vd-posten, men redan 1997 började Tina Andersson att arbeta i företaget.
- Jag började på golvet så jag kan det mesta om produktion och personal.
När Tina Andersson började på företaget, tillverkade de enbart bullar och wienerbörd.
- Men jag tyckte att vi skulle börja med muffins och sen har det bara växt och växt.
Muffins visade sig vara en god affär och är i dag företagets största inkomstkälla.

Gotlandsbrödets specialitet är toppade muffins. Tidigare var de ensamma om att tillverka dessa, men nu har de fått konkurrens och pressade priser är att vänta. Priserna på bullar och wienerbröd är redan låga.
- Det är ett otroligt priskrig. Vi har lite svårt att konkurrerar med bullar och wienerbröd. Vi har inte höjt våra priser på tio år, så är det inom hela livsmedelsbranschen, säger Tina Andersson.
Priset är dock inget som Gotlandsbrödet tänker konkurrera med.
- Vi försöker hela tiden sälja på kvalitet och flexibilitet, säger Tina Andersson.




Till skillnad från de riktigt stora bagerierna kan Gotlandsbrödet ställa om sin produktion på bara en timme.
- Vi är ett komplement till de stora bagerierna för vi är väldigt små i den här branschen, säger Tina Andersson.
I framtiden kommer Gotlandsbrödet att satsa på lite mer exklusiva kakor.
- Det känns roligt, då kan vi göra lite speciella produkter, säger Tina Andersson.
Företagets ambition är att varje år utöka sortimentet med tre nyheter, oftast blir det fler. Tina Andersson tycker att arbetet med att utveckla nya produkter är väldigt roligt och att börja tillverka muffins visade sig ju vara en god idé.
- Vi är ofta för tidiga med saker. Morotskakan till exempel, var ingen hit i början, det tog nästan två år innan den slog, säger hon.
Nu är morotskakan företagets mest sålda produkt, tillsammans med kärleksmums och kakorna finns att köpa både här och var. När Håkan Ahlsten, en av delägarna, var i Singapore, fick han syn på Gotlandsbrödets morotskaka, på ett kafé.
Andra bakverk floppar totalt.
- Vi gjorde muffins med russin och kli, det är jättestort i USA och jag tyckte att de var supergoda, men det gick inte alls, säger Tina Andersson.

Nyligen fick företaget en förfrågan om de kunde börja tillverka en light-muffin. För att få kalla den så, måste mängden smör och olja halveras och en fjärdedel av sockret tas bort. Om det blir någon light-muffin återstår att se, hälsoprodukter är väl annars inte bageriets starkaste sida.
- Vi ligger väl helt fel i den debatten, när vi köper in socker, varannan vecka, köper vi 10 ton i taget, säger Tina Andersson.
Men lite nyttigheter innehåller bakverken faktiskt. Till morotskakorna går det åt 70 ton morötter varje år. Morötterna är gotländska, liksom de ägg bageriet använder, men i övrigt bakar Gotlandsbrödet inte på gotländska råvaror.
- Vi måste hela tiden se till kvaliteten och priset, mycket som vi använder i produktionen kan man inte få tag i på Gotland. Men vi kör mestadels med svenska råvaror. Fast det skulle vara kul att ta lite mer från Gotland, säger Tina Andersson.
Bara en enda procent av det som tillverkas på Gotlandsbrödet i Tingstäde, stannar på ön. Resten säljs vidare till övriga Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland och i olika länder efterfrågas olika produkter.
- Det är svårt att sälja kanelbullar i Danmark, det är rätt svenskt, men vi säljer wienerbröd där, säger Tina Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om