Gotlandsbuss: "Märkligt att inte kontakta oss"

Upphandlingen av öns kollektivtrafik och skolskjutsar är igång. Om de gotländska bussbolagen kommer att ge sig in i striden igen är oklart.

Gotlandsbuss förlorade förra bussupphandlingen till fastlandsföretaget Bergkvarabuss. Om det blir något anbud i den kommande upphandlingen, som avser ett avtal på tolv år, återstår att se, enligt bolagets vd Göran Hult.

Gotlandsbuss förlorade förra bussupphandlingen till fastlandsföretaget Bergkvarabuss. Om det blir något anbud i den kommande upphandlingen, som avser ett avtal på tolv år, återstår att se, enligt bolagets vd Göran Hult.

Foto: Montage: Hasse Holmberg/Cecilia Thomsson

Gotland2020-12-16 12:33

Förra veckan gick teknikförvaltningen ut med en inbjudan att lämna anbud för trafiken från år 2023 och tolv år framåt. 

Innan sommaren hölls ett samråd med branschens företag, men den lokala operatören Gotlandsbuss var inte med. Bolagets vd, Göran Hult, säger att man helt enkelt missade annonsen och inte hann anmäla sig till samrådet i tid. Han är självkritisk till missen, men samtidigt besviken på regionen.

– Vi utgör en så pass stor del av branschen på Gotland. Det finns upphandlingsregler som regionen måste följa, det kan jag köpa, men jag kan tycka att det var märkligt att regionen inte kontaktade oss eller påminde om samrådet.

Enligt Rolf Andersson, försörjningschef på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen, har samrådsprocessen hållits som brukligt.

– Det är upp till varje anbudsgivare att bevaka offentliga annonser som publiceras. Region Gotland följer gällande upphandlingslagstiftning på området och lagstiftningen tillåter inte särbehandling, säger han.

Det är för tidigt att säga något om kraven i upphandlingsunderlaget eller hur det nya avtalet kommer att se ut jämfört med nuvarande. Det är först när anbud kommit in, och blivit godkända, som dessa anbudsgivare får ta del av det underlaget, förklarar Rolf Andersson.

På Gotlandsbuss, som ägs av elva lokala bussbolag, har man ännu inte tagit ställning till om man ska lägga anbud på trafiken.

– Nu vet jag inte hur upplägget ser ut, men jag tror att vi får svårt att komma med något. Det som kan vara intressant för oss är om uppdraget är delat i mindre delar eller områden, säger Göran Hult.

Gotlandsbuss bildades som ett samverkansföretag för drygt 13 år sedan, för att de mindre aktörerna Gotland skulle kunna stå starkare inför stora upphandlingar. 

Men efter den senaste upphandlingen var besvikelsen stor. När Gotlandsbuss i maj 2019 förlorade uppdraget till Bergkvarabuss, valde bolaget att överklaga upphandlingen. I en intervju i september samma år, i samband med att kammarrätten avslog bolagets överklagan, sa Göran Hult att det var slutet för Gotlandsbuss.

I dag har man inte lagt ned bolaget, men verksamheten ligger i någon slags träda för tillfället. 

– Vi har ju inga körningar längre. Corona har slagit väldigt hårt mot bussbranschen som helhet. Det är ingen som åker buss i dag, det är allt vi vet just nu, säger Göran Hult.

Kritik mot dagens avtal

I somras klev Bergkvarabuss in som ny operatör för öns kollektivtrafik. Den upphandling som ligger till grund för operatörsbytet fick skarp kritik när det begav sig, inte minst från Gotlandsbuss som förlorade uppdraget efter tio års tid. Bland annat menade man att avtalsperioden på tre år var för kort, särskilt som regionen krävde att 70 procent av trafiken skulle vara biogasdriven, vilket hade förutsatt omfattande investeringar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!