Gotlandsbuss stänger inte framdörrarna trots dödsfall

Flera busschaufförer i Sverige uppges ha dött efter att ha smittats av corona. På gotländska bussar har man satt upp plexiglas runt förarplatserna – men låter bli att stänga framdörrarna. "Vi strider emot det", säger Kommunals skyddsombud.

Alla bussar i kollektivtrafiken har nu fått plexiglas, men framdörrarna öppnas fortfarande.

Alla bussar i kollektivtrafiken har nu fått plexiglas, men framdörrarna öppnas fortfarande.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2020-04-24 12:29

De senaste dagarna har flera tidningar i landet rapporterat om dödsfall bland busschaufförer som smittats av corona och där det hävdas att det skett i tjänsten. Minst två chaufförer i Stockholm, en i Skåne och en i Västerås har hittills avlidit.

Arbetsmiljöverket har gått ut och krävt att framdörrarna måste hållas stängda på bussarna i Skåne, annars hotar vite om 100 000 kronor per gång dörren öppnas under trafik.

Här på ön har Gotlandsbuss hittills infört säkerhetsåtgärder i form av plexiglas runt förarplatsen och att de närmsta två sätesraderna bakom bussföraren är avspärrade för att skydda både förare och resenärer från smitta.

– Alla förare har också en egen uppsättning handsprit och plasthandskar med sig som de desinficerar förarplatsen med, säger Göran Hult, vd på Gotlandsbuss.

Men mer än så behöver man inte göra, anser Göran Hult.

– Vi följer huvudmannens, regionens, rekommendationer. Tillsammans med regionen och skyddsombuden har vi kommit fram till att införa de här åtgärderna.

Just nu släpper man inte på fler passagerare än att bussen blir halvfull.

– Som mest blir det runt 30 personer i så fall. 

Känner sig förarna trygga enligt er?

– Utifrån de signaler vi fått vid avstämningar med förarna så känner de sig trygga med de åtgärder vi infört, säger Göran Hult.

Men fackförbundet Kommunals skyddsombud Dennis Greve är inte helt nöjd.

– Vi anser att framdörrarna bör stängas för att minska smittspridning och strider mot det. Vi har många äldre förare och eftersom vi bor på en ö har vi heller inte oändligt med folk om flera blir sjuka. Försvinner många på en gång faller infrastrukturen ganska snabbt.

Han är glad att Gotlandsbuss satte upp plexiglaset snabbt, men nu har ett nytt arbetsmiljöproblem uppdagats med glasväggarna.

– Men de indikationer vi börjat fått från förarna nu är att det blir väldigt varmt bakom glaset. Så det är en fråga vi ska lyfta med Arbetsmiljöverket, säger Dennis Greve.

Region Gotland, beställare av kollektivtrafiken, följer riktlinjer från branschorganisationen Svensk kollektivtrafik, menar enhetschefen Jyrki Vainio. Han menar också att det blir viktigt att se till de lokala förutsättningar som finns på Gotland.

– Åtgärderna måste återspegla den risk man utsätter sig för. I Stockholm och andra storstäder är riskerna större, med en helt annan exponering av resenärer än vad vi har på Gotland. Och då kan stängda framdörrar vara en bra åtgärd, säger Jyrki Vainio.

Han framhåller även att bussresandet minskat kraftigt.

– Jämfört med samma period förra året har vi en minskning på 40 till 45 procent i antal resenärer nu. 

Regionen är ödmjuk inför att nya säkerhetsrekommendationer kan komma snabbt, menar Jyrki Vainio.

– Jämfört med samma period förra året har vi en minskning på 40 till 45 procent i antal resenärer nu. 

– Det bästa vi kan göra är att hålla örat mot rälsen just nu. Det smittskyddet anser är viktigt i dag kan ha ändrats helt imorgon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!