Gotlandsfestivalen var tänkt att hållas för två år sedan, men så kom pandemin och planerna fick läggas på is. Men i år var det äntligen dags. I slutet av förra veckan strömmade det hundar från hela landet till Gotland för att delta i nosarbete-tävlingar som arrangerats på flera platser runt om på ön under fyra dagar.
– Jag skulle vilja säga att Nose Work är den snabbast växande hundsporten idag och Gotlandsfestivalen är det största arrangemanget som anordnats i Sverige, säger Lotta Bauer som själv tävlar, men också är utbildad domare för sporten.
Under premiärdagen av Gotlandsfestivalen, torsdagen i förra veckan, arrangerades en av tävlingarna på Kattlunds museigård. 21 ekipage hade anmält sig till tävlingen med svårighetsgrad klass 3, en klass för de mest erfarna hundarna.
Vid museigården hade fyra områden valts ut för fyra olika sökmoment. Ett behållarsök, inomhussök, utomhussök och ett fordonssök. Inom de olika områden hade tävlingsledningen gömt upp till tre doftspår av lavendel, lagerblad eller eukalyptus. Hur många doftgömmor som fanns inom varje område fick hundförarna inte veta.
Först ut i behållarsöket på Kattlunds var Kristina Strömberg med hunden Bessie, lite drygt tio år. På en grönyta hade 53 VHS-kassetter spridits ut varav alltså tre kassetter kunde innehålla de sökbara dofterna. Ekipagen fick två minuter på sig att hitta rätt.
Kristina Strömberg peppade den rofyllda Bessie med glada tillrop på väg till start.
– Jag måste ladda henne lite för hon är så kopiöst lat, skrattar hon.
Det tog ändå inte Bessie långs stund att sniffa rätt på de preparerade kassetterna och vid varje rättmarkering fick hon en liten belöning.
– Det är unikt jämfört med andra hundsporter. I Nose Work får hunden belönas under tävlingsmomentet. Det är trevligt tycker jag, kommenterar Lotta Bauer, som för dagen agerar domare vid Kattlunds.
För att få delta i Noseworktävlingar måste hunden ha fyllt ett år, men någon övre gräns finns inte.
– Alla får vara med, alla raser och gammal som ung. Och det är inte så fysiskt ansträngande. Äldre hundar brukar vara väldigt duktiga på det här. De har en slags livsvisdom, säger Lotta.
Hasse Nilsson är en av alla tävlingsdeltagarna. Han är här med hunden Nemo, sex år. Hasse har en kamera fäst i pannan och filmar alla sina och Nemos sök. Duon är en av ytterst få i landet som platsar i den för i år nya högsta klassen i Nose Work, elitklassen.
– Jag jobbar inom elbranschen så det här är en rolig hobby där man lär sig läsa sin hund, berättar han.
Men du filmar allt. Är tävlingarna blodigt allvar eller på lek?
– Jo, jag filmar för att analysera vad som hände i efter hand. Men nej, det är absolut inte blodigt allvar. Vi tränar och tävlar bara för att ha kul.
Efter hand kommer nya ekipage. Vissa hundar rusar snabbt fram med nosen i backen. Andra tar det lugnt och systematiskt. En del får helt fria tassar, andra får lite mer förslag från sina förare om var de kan leta. Några hundar missar någon doftgömma. Någon hundförare misstolkar sin hunds markering.
– Hunden har aldrig fel. Det är människan som gör fel, så för att lyckas i den här tävlingen måste vi släppa kontrollen och lita helt på hunden, avslutar Lotta Bauer.