Gotlandsflis tar hand om stormskog

En tjugomiljonersinvestering invigdes i Klintehamn i går.
Gotlandsflis satsar stort på att effektivisera sågverksamheten och att ta tillvara den gotländska skogen.
Och den småländska. I höst ska man ta sig an de 35 000 kubik som hämtats i Småland efter stormen Gudruns härjningar.

Gotland2005-07-08 06:00
Gotlandsflis styrelseordförande, Hans-Eric "Hansa" Brinkborg, hälsade en stor skara inbjudna gäster välkomna till hamnen i Klintehamn där Gotlandsflis etablerat sin verksamhet.
Hur företaget bytts upp och förändrats genom åren berättade dess förre vd, Lars Ahlby, som äger företaget tillsammans med sin familj.
Nyligen lämnade han över vd-titeln till Per Ahlby och vice vd är Ulf Ahlby.

Drar sig tillbaka
- Själv ska jag med ålderns rätt nu dra mig tillbaka, förklarade Lars Alhby som var en av några "bonddrängar" från Viklau och Atlingbo som 1969 tyckte att den gotländska massaveden var så krokig att det borde vara lättare att göra flis av den än något annat.
Bonddrängarna fick sig en bit mark tilldelad i hamnen men blev bortkörda därifrån i samband med Gotland Lamells konkurs 1974. Företaget Gotlandsflis fortsatte dock någon kilometer därifrån vid Robbjens och i slutet av 1980-talet inleddes förhandlingar med dåvarande Mälarskog och 1994 kom man överens om att driva ett sågverk på den plats som anläggningen ligger i dag.

Drygt 40 anställda
Fast företaget har verksamhet på tre platser i Klintehamn, drygt 40 anställda har sin dagliga sysselsättning i verksamheten som pågår från 6 till 17.
- Vi har ökat produktionen med 26 procent jämfört med förra året, mycket tack vare den stormfällda skogen i Småland, berättar produktionschef Folke Berthin.
35 000 kubikmeter småländsk skog ligger nu med bevattning på hamnen i Klintehamn. Under hösten ska timret tas om hand i sågen och bli till virke och flis.

Gotländskt timmer
För fem år sedan valde företaget, Lars Ahlby och Klas Hederstedt, att koncentrera sig på sågverksamheten och sålde Snicken i Visby och panncentralen i Visby till Visby Energi.
Råvaran levereras i huvudsak av Mellanskog (50 procent) varav 90 procent är gotländskt timmer.

Sköts automatiskt
Än finns det mer att göra för att effektivisera anläggningen i Klintehamn, 20 av totalt 30 miljoner har nu investerats i nytt timmerintag, kantautomat och justerverk.
Mycket av det arbete som gjordes manuellt förut, sköts nu helt automatiskt.
Egentligen var det landshövding Marianne Samuelsson som skulle ha invigt anläggningen men detta uppdrag gick i stället till Mellanskogs Göran Jacobsson, eftersom landshövdingen missat punkten i sin almanacka och dök upp senare än planerat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om