Gotlandsflyg rasar mot kritik
När Gotlandsflyg uppger att de inte kan ta ansvar för kostnader som resenärer orsakas på grund av försenade eller inställda plan så bryter de mot lagen.Det menar Konsumentverket som gjort en marknadskontroll av svenska reseföretag.- De är fel ute. Vi följer lagen till punkt och pricka, säger Conny Bohlin, Gotlandsflyg.
Och mycket kritisk till att verket skickar ut ett pressmeddelande över hela Sverige och hänger ut Gotlandsflyg utan att ha kontaktat bolaget så att man kunnat reda ut missförståndet.
Sveriges bästa
-Vi har blivit valda till Sveriges bästa transportföretag 2006 för vårt kundmottagande, säger Conny Bohlin. Händer det något så löser vi det från fall till fall. Därför känns detta både fel och orättvist.
Sverige, genom Konsumentverket, är ett av 16 länder som deltog i kontrollen som skedde inom ramen för EU-närverket CPC, Consumer Protection Cooperation.
Syftet var att undersöka och komma till rätta med vilseledande marknadsföring inom den europeiska resebranschen. I Sverige kontrollerades 32 företag.
Mellanstatliga regler
För Gotlandsflyg, och Golden Air som sköter flygtransporterna, handlar kritiken om att bolaget säger sig aldrig kompensera kostnader som mat, transporter, övernattning eller annat i samband med försenade eller inställda plan.
-Det finns mellanstatliga regler, bland annat inom EU, som reglerar service och assistans i sådana fall. Man är skyldig att ta hand om passagerarna vid förseningar eller inställda flyg. Och det kan inte avtalas bort. Resenärer kan alltså reklamera att de inte fått ersättning för kostnader till följd av inställda eller försenade flyg, men vi ser en reell fara i att villkoren ger sken av något annat. Därför tror många att det är så och kräver därför inte kompensation för sina extrakostnader, säger Henrik Hoffmeister.
"Vi tar hand om kunderna"
Conny Bohlin undrar om Konsumentverket läst villkoren på bolagets hemsida. Där står nämligen att Gotlandsflyg följer EU-lagen nummer 261/2004 och det finns till och med en länk till lagtexten.
-Vi tar hand om våra kunder. Det vi inte betalar ersättning för är kostnader i samband med extraordinära skäl, till exempel dåliga väderförhållanden eller problem hos tredje part som Luftfartsverket. Annars gör vi mycket för att hjälpa våra passagerare.
Kvinna fick Parisbiljett
Conny Bohlin berättar om en kvinna som förra veckan skulle flyga från Visby till Skavsta och sedan vidare till Paris.
-Vi fick fel på planet och kunde inte flyga från Visby. Då köpte vi en biljett till Arlanda med Skyways åt kvinnan och en flygbiljett därifrån till Paris med ett annat bolag. Det kostade oss 3000 kronor. Kvinnan hade betalat 189 kronor för sin biljett.
Ska reda ut frågan
Gotlandsflyg kommer nu att ta kontakt med Konsumentverket för att reda ut frågan.
Övriga tolv svenska reseföretag som bryter mot marknadsföringslagen gör det genom att tillämpa så kallad negativ avtalsbindning.
-De lägger in kostnader för försäkringar och andra tilläggstjänster i totalpriset. Sedan är det upp till kunden att ta bort det man inte vill ha eller behöver. Risken finns att konsumenterna tror att de måste ha dessa försäkringar, tjänster och produkter och betalar en massa pengar i onödan, säger Henrik Hoffmeister.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!