Det allmännyttiga bostadsbolaget Gotlandshem vill chockhöja hyrorna för 4 500 hyresgäster med 17,53 procent. De går inte med på Hyresgästföreningens motkrav på 2,93 procent:
"För femte året i rad väljer det allmännyttiga bostadsbolaget Gotlandshem att stranda hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen efter att ha krävt en chockhöjning på 17,53 procent, utan ett seriöst försök till samtal och förhandling. Om Gotlandshems krav på chockhöjning av hyrorna skulle gå igenom så kommer många hyresgäster få det svårt att kunna bo kvar i sina hem och det skulle få allvarliga konsekvenser för det gotländska samhället."
Hyresgästföreningen säger att de är medvetna om att både hyresvärdar och hyresgäster drabbats av kostnadsökningar de två senaste åren, men menar samtidigt att Gotlandshems kostnadsökningar inte är i närheten av så höga som de hävdar. Inte ens deras faktiska fördyringar kan översättas rakt av till en hyreshöjningen, enligt pressmeddelandet.
– Gotlandshem är inte i den ekonomiska kris som de vill ge sken av. Det är ofattbart att de vill driva upp hyrorna långt mer än de behöver. Ett allmännyttigt bolag som inte vill förhandla, som blåser upp sina kostnadssiffror bortom all verklighetsförankring och som driver krav som skulle leda till en social katastrof. Är det verkligen så gotlänningarnas egna bolag ska agera, frågar Stefan Uddebrant, ordförande, Hyresgästföreningen Gotland.
Vidare skriver Hyresgästföreningen:
"På Hyresgästföreningen kommer man aldrig acceptera att slutnotan landar på hyresgästerna innan dess att hyresvärdarna gjort allt som står i deras makt för att genomföra besparingar och effektiviseringar. Man menar att hyresgästerna tar och har tagit ett stort ansvar, de är redan hårt utsatta efter över ett år med levnadskostnadskris, nu är det dags att hyresvärdarna tar sitt ansvar."
– Att lägga över varje prishöjning direkt på hyresgästerna är inte hållbart, Gotlandshem måste själva ta ansvar för hur bolaget sköts. Politiken måste också agera och vara mer aktiva i sin styrning av bolaget, samhällsansvaret och förståelsen för hyresgästernas situation finns i dagsläget inte, säger Stefan Uddebrant.
Även Gotlandshem har skickat ett pressmeddelande efter de strandade förhandlingarna:
– I år såg vi fram emot en förhandling som utgick från den förtydligade trepartsmodellen. Det vill säga att vi med utgångspunkt från den gemensamma modellen skulle komma fram till hur de lokala förutsättningarna ska påverka årets hyresjustering, säger Joakim Martell, vd GotlandsHem. Tyvärr uppfattar vi att Hyresgästföreningen frångår förhandlingsmodellen vilket leder till att vi står allt för långt ifrån varandra för att på egen hand komma till en lösning, säger Joakim Martell, vd för Gotlandshem.
Vidare skriver Gotlandshem att hyran är en fastighetsägares enda intäkt och den måste täcka vad det kostar att hyresgästerna använder bostäderna de bor i.
"Den måste också täcka kostnader för fastighetsanknutet underhåll, något som historiskt prioriterats ner till förmån för låga hyresökningar. Vi kan inte längre skjuta underhållskostnader på framtida generationers hyresgäster."
– Trots detta tycker jag att det är bra att processen går vidare tidigt denna gång. Det leder förhoppningsvis till att vi har ett resultat tidigare och att vi därmed slipper flera månader med retroaktiva hyreshöjningar under 2024, säger Joakim Martell.
Nu kommer beslutet att gå till avgörande i hyresmarknadskommittén.