I april förra året fick Gotlandshem nya ägardirektiv där det framgick att 500 nya lägenheter skulle byggas till 2023, utöver underhåll och energiomställning av befintliga fastigheter.
Men i måndags meddelade bolaget att de tvingas avsluta och pausa flera nybyggnadsprojekt - något som kritiserades starkt av Meit Fohlin (S):
"Det är häpnadsväckande. För inte alls länge sedan pratade man om att man skulle bygga ett nytt kontor för 180 miljoner och nu kan man inte bygga mer än ett 40-tal lägenheter på A7", sade hon till GT under tisdagen.
Av kritiken framgick även att bolaget gemensamt med ägarna diskuterat de nya ägardirektiven under lång tid.
Men Roger Wärn (M), styrelseordförande i Gotlandshem, värjer sig mot Fohlins hårda kritik:
– Så fort vi fick de nya ägardirektiven så tittade vi på de ekonomiska konsekvenserna och redovisade det i september i fjol. Vi har ägarmöten med regionen fyra gånger per år och det är möjligt att Meit Fohlin inte förstår under mötena när vi pratar ekonomi, men det står även i protokollen, säger han.
I slutet av 2019 berättade Gotlandshem om sina storslagna planer på att bygga nya verksamhetslokaler för 180 miljoner kronor. Projektet stoppades under förra året och frågan är hur man ens kunde fundera på ett sådant projekt om bolagets ekonomi är så dålig.
Roger Wärn förklarar:
– Vår ekonomi i löpande verksamhet är inte ansträngd, men om vi ska bygga 500 lägenheter blir den det. Så fort vi såg vårt kapitalbehov i september i fjol så avvecklade vi planerna på att bygga våra nya verksamhetslokaler, ett behov som för övrigt ännu kvarstår. Det är helt out of question att vi ska kunna genomföra det med egen finansiering, säger Roger Wärn.
För två veckor sedan fick Gotlandshem reda på att de inte får låna mer kapital för att kunna uppfylla ägardirektivet. Och under onsdagen höll bolaget ett extra styrelsemöte för att diskutera sina ekonomiska utmaningar.
– Det här är ekonomiska realiteter. Jag kan inte trolla, och det är tråkigt då jag såg fram emot att få bygga 500 nya lägenheter, men det är normal företagsekonomi. Meit vill förstås ta politiska poäng, men det spelar ingen roll för jag kan ändå inte trolla, och hon kan inte få fram mer pengar än vad vi kan få, säger Roger Wärn.