Gotlandshem inleder samarbete med polisen

För att öka tryggheten i sina bostadsområden inleder Gotlandshem ett samarbete med polisen enligt ett koncept som kallas Trygga trappan.

Gotlandshem inleder samarbete med polisen enligt modellen "Trygga trappan".

Gotlandshem inleder samarbete med polisen enligt modellen "Trygga trappan".

Foto: Jens Ökvist

Gotland2023-03-19 08:01

Trygga trappan är en modell som redan är etablerad bland flera andra kommunala bostadsbolag i landet. Konceptet har sitt ursprung i Malmö stad där det provades under 2017 och 2018 med ett gott resultat.

Trygga trappan går ut på att förhindra att personer som varken bor eller arbetar i trappuppgången uppehåller sig där utan någon anledning. Metodens huvudsyfte är att minska ”häng” och skadegörelse i trappor, källare eller liknande.

Enligt Gotlandshem ska bostadsbolaget när som helst och var som helst kunna initiera att polisen har en ökad närvaro och kontrollerar trapphus, samt allmänna utrymmen i ett bostadsområde som de boende upplever som otryggt. 

undefined
Åsa Wackelin Flanking, chef för avdelningen trygghet på Gotlandshem.

– När vi själva märker eller får indikationer från boende i ett område att det finns en oro utöver det vanliga kommer polisen att kopplas in, säger Åsa Wackelin Flanking, chef för avdelningen trygghet på Gotlandshem.

Är det stökigt och oroligt i Gotlandshems trappuppgångar?

– Den största anledningen till att vi inleder det här samarbetet är att vi vill vara förberedda. Detta är en pusselbit i det trygghetsarbete vi arbetar med varje dag.

Så det är inte någon särskild händelse som får er att agera nu?

– Nej, så är det absolut inte, säger Åsa Wackelin Flanking.

undefined
Gotlandshem inleder samarbete med polisen enligt modellen "Trygga trappan".

På andra platser i landet där metoden prövats har bostadsbolagen satt upp anslag i de trapphus som ingår i projektet. Där har besökarna informerats om att det bara är de som bor i huset eller ska besöka en hyresgäst som är behöriga att vistas där. För alla andra kan det betraktas som olaga intrång.

– Vi kommer att agera snabbt om vi får indikationer från hyresgäster att de känner sig oroliga och det kan till exempel handla om att det är mycket spring i trapporna. Vi kan också själva upptäcka att det kanske förekommer någon slags droghantering eller andra problem. Då kommer vi att sätta lappar i entréerna och ha kontakt med polisen om att de ska vara extra uppmärksamma just där. Det handlar om kortare punktinsatser som kommer att pågå så länge det behövs. Vi vill att våra hyresgäster ska kunna känna sig trygga i sina hem helt enkelt.

undefined
Malin Thilander.

Malin Thilander, polismyndigheten på Gotland, säger att polisen är mycket positiva till det utökade, viktiga samarbetet.

– Tillsammans kan vi vara med och påverka att Gotland blir en tryggare plats att bo på. Samarbetet med GotlandsHem är både roligt, enkelt och viktigt, säger Malin Thilander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!