"Det är extremt tufft att förlora sin bostad"

De flesta av Gotlandshems tusentals hyresgäster sköter sig exemplariskt månad in och månad ut, men vad händer med dem som inte betalar sin hyra eller stör sina grannar upprepade gånger? Och hur går det till när någon blir vräkt från sin bostad?

De senaste åren har Gotlandshem avhyst mellan 5 och 10 hyresgäster om året från sina bostäder. Det vanligaste skälet till att man både blir uppsagd från sin lägenhet, och sen även avhyst, är att man inte kunnat betala sin hyra.

De senaste åren har Gotlandshem avhyst mellan 5 och 10 hyresgäster om året från sina bostäder. Det vanligaste skälet till att man både blir uppsagd från sin lägenhet, och sen även avhyst, är att man inte kunnat betala sin hyra.

Foto: Jessica Gow/TT

Gotland2021-11-17 20:05

Hos Gotlandshem, som är Gotlands överlägset största hyresvärd med omkring 4 700 hyreslägenheter, har antalet genomförda vräkningar, eller avhysningar som är den formella termen, legat relativt stadigt mellan fem och tio stycken per år. Majoriteten av dessa har skett av ekonomiska skäl och endast ett fåtal på grund av störningar eller avtalsbrott. 

Men vad är det egentligen som krävs för att bli vräkt? Och hur går en avhysning till rent konkret? GT har tagit hjälp av Gotlandshems bostadsförmedlare Malte Nilsson för att reda ut dessa frågor. Först och främst är det dock viktigt att belysa skillnaden på att någon får sin bostad uppsagd, och att detta i vissa fall eventuellt leder till en avhysning.

– Det sker alltid en process mellan uppsägning och en genomförd avhysning, och i de allra flesta fallen behövs inte någon avhysning alls, säger Malte Nilsson, och fortsätter:

– Uppsagd från sin lägenhet kan man bli av flera skäl, men en avhysning blir dock aktuell först om hyresgästen vägrar lämna sin bostad efter uppsägningen, och då lämnas ärendet över till Kronofogden.

Vi återkommer till hur en avhysning går till senare, men först en liten djupdykning i frågan om vad som kan leda till att man som hyresgäst får sin bostad uppsagd. Enligt Malte Nilsson finns det flera saker och händelser som kan leda till en sådan åtgärd.

– Ekonomiska skäl är det vanligaste. Det är också den orsak som är mest krass. Man har ett sista datum att betala sin hyra, och det är ganska svart eller vitt om man gjort det eller inte. Med det sagt så blir man inte av med sin lägenhet direkt bara för att man inte betalat sin hyra i en månad. Det går att betala ikapp, men det kvarstår ändå som en belastning att man varit sen en månad.

När det gäller just uppsägningar av ekonomiska skäl, kan det finnas ömmande skäl?

– Det kan det ju finnas, men hur ömmande skäl man än har så måste hyran betalas. Ofta kan vi hitta lösningar, men det bygger på dialog och att alla parter är med på det. Man måste vara villig att hitta en lösning och ta emot den hjälp som finns. Man måste göra rätt för sig, men vi kan ofta hjälpa till med olika lösningar.

Andra anledningar att man blir av med sin bostad är om man gör sig skyldig till störningar eller avtalsbrott. I detta ingår exempelvis även otillåten andrahandsuthyrning. I den här typen av ärenden blir processen ofta betydligt svårare, då ord ofta står mot ord.

– Ofta är det någon som anmäler en störning eller misskötsel, och då måste ju det ju konstateras. Då åker vår störningsjour till platsen och ser efter med egna ögon. När det gäller den här typen av händelser hamnar frågan hos hyresnämnden som får avgöra frågan.

Malte Nilsson berättar att det händer att grannar är oense och att Gotlandshem då får kliva in och medla i diverse grannfejder. 

Hur många gånger kan man missköta sig innan man blir uppsagd från sin bostad?

– Varje fall och öde är unikt, så det går inte att säga en exakt siffra. Generellt sett brukar man ju prata om tre varningar, men det kan räcka med en varning om det är tillräckligt allvarligt. Beroende på ärendets karaktär får man bedöma om det ska ges fler chanser. Har man till exempel gjort något brottsligt så får man inga fler chanser.

Malte Nilsson säger att man i absolut möjligaste mån vill undvika såväl uppsägningar som avhysningar, och att man därför jobbar vräkningsförebyggande.

– Det kan se ut på väldigt olika sätt, men grunden i arbetet är dialog och samråd. Det är extremt tufft att förlora sin bostad, så det vräkningsförebyggande arbetet är otroligt viktigt.

Men ibland hamnar man trots många åtgärder i läget där en hyresgäst blivit uppsagd, men denne vägrar att flytta ut. Då genomförs alltså en avhysning, och ärendet flyttas över till Kronofogden. 

– Det är de som är ansvariga, och de kopplar i sin tur på de resurser som man anser behövs. Det kan exempelvis handla om polis eller socialtjänsten. Vi är också med på plats under avhysningen.

Händer det att det blir en hotfull eller aggressiv stämning vid avhysningar?

– Ja, det finns ju såklart exempel där det blir dålig stämning. Det är en svår situation, men det kommer ju inte som en blixt från klar himmel, utan hyresgästen vet alltid om på förhand när en avhysning kommer att ske. 

"Har man en gång blivit uppsagd från sin lägenhet så kan det ju bli svårt att få en bostad hos oss i framtiden. Det finns även ett system där vi olika hyresvärdar delar boreferenser med varandra, så bryter man mot hyresavtalet på något sätt kan det påverka ens framtida möjligheter till boende", säger Malte Nilsson, boendeförmedlare på Gotlandshem.
"Har man en gång blivit uppsagd från sin lägenhet så kan det ju bli svårt att få en bostad hos oss i framtiden. Det finns även ett system där vi olika hyresvärdar delar boreferenser med varandra, så bryter man mot hyresavtalet på något sätt kan det påverka ens framtida möjligheter till boende", säger Malte Nilsson, boendeförmedlare på Gotlandshem.
Så går en avhysning till

Kronofogden kontaktar den aktuella hyresgästen om tidpunkt för vräkning. Om denne inte har flyttat frivilligt innan vräkningsdagen kommer Kronofogden till bostaden och byter lås. Om hyresgästen då inte har flyttat sina saker från lägenheten töms den sedan av Kronofogden som magasinerar hyresgästens saker i högst tre månader. Därefter slängs det som Kronofogden inte bedömer kan säljas. 

Källa: hyresbostader.se och hemhyra.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!