Gotlandshem vägrar lämna ut – behåller listan hemlig

Vilka kvarter Gotlandshem vill sälja förblir hemligt. Efter Helagotlands begäran om sekretessprövning anser bolagets vd att affärerna skulle skadas, om listan röjdes. ”Det är en alldeles för dålig motivering”, säger en expert.

Gotlandshems avslag på Helagotlands begäran att få se listan.

Gotlandshems avslag på Helagotlands begäran att få se listan.

Foto: Faksimil

Gotland2024-09-16 05:05

Gotlandshems styrelse fattade den 3 september beslut om att gå vidare med planerna på att sälja av flera bostadsområden eller kvarter hos bolaget.

Det handlar om områden både i och utanför Visby, enligt vd Joakim Martell. Syftet menar han är att få in pengar, för renovering av andra områden som man har kvar, men också att få råd att bekosta byggandet av helt nya bostadsområden. Försäljningen, över flera år, är tänkt att bidra med 1,5 miljarder till Gotlandshems kommande finansiering.

undefined
Joakim Martell, vd för Gotlandshem, menar att bolagets affärsverksamhet kan lida skada, om listan röjs.

LEDARE: ”Gotlandshem har dåliga skäl för hemlighetsmakeri”

LEDARE: "Gotlandshem borde inte smussla med hemliga listor"

En lista över områden har tagits fram, och skickats till politikerna hos Region Gotland, för att regionfullmäktige ska fatta beslut. Detta krävs eftersom det rör sig om mycket stora affärer. Helagotland begärde att få ta del av listan, men nekades. Anledningen till det, uppgav Joakim Martell, var att bolaget kunde ta skada om listan blev offentlig.

Med stöd av offentlighets- och sekretesslagen har Helagotland begärt en sekretessprövning av ärendet. På fredagen kom beslutet. Bolagets vd avslår begäran, med hänvisning till att Gotlandshems affärsverksamhet skulle kunna lida skada, om uppgifterna om vilka lägenheter man vill sälja röjs och kommer ut.

Därmed får hyresgästerna vänta på besked, om deras bostäder är med på listan eller inte.

Mats Amnell är expert på offentlighetsprincipen och driver Offentlighetsjouren för att stötta journalister när det gäller att begära ut handlingar.

– Uppgifterna borde vara offentliga, eftersom de kommer att få allmän spridning i samband med försäljningen, säger han.

Efter att ha läst Joakim Martells svar på sekretessprövningen anser Mats Amnell att bolagets motivering är otillräcklig för att uppfylla kraven på ett korrekt beslut.

– Det är en alldeles för dålig motivering, säger Mats Amnell men menar att bolaget ändå lyckas att köpa sig tid.

Att överklaga beslutet till Kammarrätten tror han skulle ta flera månader – då är listan ändå offentlig.                               

undefined
Joakim Martell, vd för Gotlandshem, anser att ett antal kvarter behöver säljas för att finansiera renoveringar av andra, och nybyggen av kommande bostadsområden.
Så säger lagen

19:1 Sekretess gäller i en myndighets affärsverksamhet för uppgift om myndighetens affärs- eller driftförhållanden, om det kan antas att någon som driver likartad rörelse gynnas på myndighetens bekostnad om uppgiften röjs. Under motsvarande förutsättning gäller sekretess hos en myndighet för uppgift om affärs- eller driftförhållanden hos bolag, förening, samfällighet eller stiftelse som driver affärsverksamhet och där det allmänna genom myndigheten utövar ett bestämmande inflytande eller bedriver revision.

Sekretessen hos en myndighet som bedriver revision enligt första stycket gäller inte beslut av myndigheten.

För uppgift i en allmän handling gäller sekretessen i högst tjugo år.

Källa: Sveriges riksdag

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!