Efter höjda räntorna – tuffa hyresförhandlingar väntar

Riksbankens senaste räntehöjning med 100 punkter är den högsta sedan 1993 och kan komma att straffa gotländska hyresgäster hårt. På Gotlandshem räknar man med att behöva yrka höjning av hyrorna med cirka tio procent.

Joakim Martell är vd Gotlandshem. Han säger att hyrorna kan behöva höjas med tio procent.

Joakim Martell är vd Gotlandshem. Han säger att hyrorna kan behöva höjas med tio procent.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2022-09-29 07:02

– Vår hyresförhandling med Hyresgästföreningen har inte startat än. Men flera bostadsbolag på fastlandet, organisationen Fastighetsägarna och Allmännyttan har pratat om yrkanden på cirka tio procent. Det är troligtvis där någonstans vi kommer att hamna också, utifrån de beräkningar som ska göras, säger Joakim Martell som är vd på Gotlandshem. 

undefined
Joakim Martell är vd Gotlandshem. Han säger att hyrorna kan behöva höjas med tio procent.

Enligt Riksbankens prognos kommer styrräntan landa på 2,5 procent tredje kvartalet 2023. För att ta höjd för kostnadsökningarna har bostadsbolagen räknat ut den cirka tioprocentiga höjningen och just nu ser det alltså mörkt ut för gotländska lägenhetsinnehavare. För det är enligt samma modell som övriga bostadsbolag som Gotlandshem kommer kalkylera. Så förhandlingarna med Hyresgästföreningen lär bli tuffa.

– Vi får väl se hur det här går, vi vet ju ingenting förrän förhandlingen är klar och när de har kommit med sitt officiella bud. Men det var väntat att det skulle ligga i den nivån. Tio procent låter väldigt mycket och har man sett förr om åren så har de inte fått ut vad de begärt utan alltid gått back, säger Stefan Uddebrant på Hyresgästföreningen Gotland.

undefined
Stefan Uddebrant, ordförande i Hyresgästföreningen på Gotland menar att att tiprocentiga höjningar är för mycket. Förhandlingarna kan hamna i Hyresmarknadskommittén

Och ni kommer inte lägga er platt?

– Nej, vi har haft tre år på raken då vi hamnat i Hyresmarknadskommittén, det är ju där man hamnar om inte parterna kommer överens.

Men Joakim Martell säger att kraftiga hyreshöjningar ändå är att vänta.

– Vårt stora problem är att vi inte har någonting att spela med. Får vi för låg höjning så blir det ännu mer som urholkar verksamheten finansiellt. Våra hyror har legat lite för lågt sen husen byggdes. Så vi har inte ackumulerat de pengar som krävs för att byta ut stammar och renovera fasader, tak och sådant. De räcker bara till det man kallar inre underhåll, som måla, tapetsera om och fixa trapphus och liknande.

undefined
Snart kan det bli rejält dyrare att bo. Men först ska hyrorna förhandlas.

Är det rimligt att det drabbar hyresgästerna så hårt?

– Vi har inget arv. Försenar vi underhållet är det inte bra. Det är fastigheter som är i så dåligt skick att de knappt går att bo i snart. Så vi kommer gå ut med det som den här beräkningsmodellen säger att vi behöver ha här och nu, så att vi i framtiden inte hamnar i samma situation som idag. Jag har full respekt för att det kan bli tungt för många. Men någon behöver betala hyran, antingen är det hyresgästen eller någon annan. Systemet nu är hyresgästen, säger Joakim Martell.

På onsdagen kom också besked från Fastighetsägarna Stockholm om att de vill höja hyrorna med 9,5 procent från 1 januari 2023. Värdarna i Mellansverige och Norrland kräver höjningar på 10,2 procent.

Detta kan jämföras med förra årets snitthöjning för riket på 1,71 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!