Gotlandshem vill ge valfrihet

Eftersom inte alla hyresgäster tittar på tablå-tv, anser Gotlandshem att det är bäst att minska till basutbudet, när avtalet med Telia löper ut. Istället vinner hyresgästerna valfrihet.

Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll hänvisar till teknikutvecklingen och hur det ser ut i andra fastigheter i landet.

Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll hänvisar till teknikutvecklingen och hur det ser ut i andra fastigheter i landet.

Foto: Malin Stenström

Gotland2018-04-24 06:00

I tio års tid har Telia haft monopol på Gotlandshems bredband och digital-tv. Det var en överenskommelse som gjordes efter att telebolaget byggde ut fiber i fastigheterna. I avtalet ingick det att alla skulle få tillgång till det större kanalpaketet, men i sommar upphör detta.

– Vi har hyresgäster som har varit upprörda över att de bara har kunnat välja Telia. Så det finns olika uppfattningar om det här, säger Elisabeth Kalkhäll, vd på Gotlandshem.

Hon tror att medietrenden går åt att det tittas mindre på tablå-tv och att var och en hellre köper det utbud som intresserar.

– I samhället i stort går man över till öppen fiber så att det ska bli möjligt för hyresgästerna att själva välja vem som ska vara operatör, säger hon.

Elisabeth Kalkhäll hänvisar till en överenskommelse mellan Sabo, Allmännyttans bransch- och intresseorganisation, och Hyresgästföreningen riks, där man enats om att det finns ett högt bruksvärde för de boende med ett öppet fibernät. Detta räknas som en standardhöjning och alltså något som man egentligen har rätt att höja hyran för, enligt henne.

Trots att Gotlandshem har vetat om att tv-avtalet skulle löpa ut, har nya och befintliga hyresgäster informerats om att kanalutbudet ingår både på hemsidan och också i informationsmaterial.

– Jag kan beklaga att vi har varit otydliga och det är något som vi jobbar med nu, säger hon.

För de 62 hyresgästerna på Galgberget, där det faktiskt uttryckligen står i hyreskontraktet att tjänsterna ingår, blir det ingen mer kompensation än sänkningen på 30 kronor.

– Plus att de slapp hyreshöjning under 2018 och det är värt 80 till 100 kronor i månaden. Så runt 120-130 kronor är den bedömning vi gör att det här är värt, säger Elisabeth Kalkhäll.

Men hyresgästerna kan inte få motsvarande tjänster för den summan?

– Det är inte samma sak, vad en enskild individ kan köpa en tjänst för mot vad vi kan köpa en tjänst för när vi kollektivansluter, svarar hon.

Att Gotlandshem skulle sluta ett gruppavtal med Telia eller någon annan operatör, för att få grupprabatt, ser Elisabeth Kalkhäll som en dålig lösning.

– Det är otidsenligt, det är inte den vägen som vi går när det gäller den tekniska utvecklingen. Det här är den principöverenskommelse som Sabo och hyresgästföreningen har.

Har ni gjort någon undersökning bland era hyresgäster för att få veta vad majoriteten tycker?

– Nej, i den här frågan har vi inte gjort på det viset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!