Gotlandshem vill höja hyrorna kraftigt

Från nästa år vill Gotlandshem höja hyrorna rejält. 5,3 procent upp gör att en lägenhet med 8 000 i månadshyra blir 5 000 kronor dyrare per år.

Joakim Martell, vd för Gotlandshem.

Joakim Martell, vd för Gotlandshem.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-09-30 11:47

Nästa vecka inleds årets hyresförhandlingar mellan Gotlandshem och hyresgästföreningen. Gotlandshems utgångskrav är en hyreshöjning med 5,3 procent.

– Vi vill värna om morgondagens hyresrätter. En av förutsättningarna för att hyresrätten som boendeform ska finnas kvar på lång sikt är att det ska vara möjligt att förvalta och vidareutveckla fastigheterna. För att det ska vara möjligt krävs en långsiktig hållbar ekonomi, säger Joakim Martell, vd för Gotlandshem, i ett pressmeddelande.

Han konstaterar att kostnadsutvecklingen att förvalta de 4 700 hyreslägenheterna, liksom inför förra årets förhandlingar, har ökat i en högre takt på Gotland än i övriga Sverige. Det har medfört en ansträngd ekonomi för Gotlandshem, som framför sig har ett stort underhållsbehov av flera äldre bostadsområden. 

Nyligen beviljades bolaget av ägaren Region Gotland att låna mer pengar med ett höjt lånetak. Men för att vända trenden med eftersatt underhåll behöver hyresutvecklingen bättre spegla fastigheternas behov, menar Joakim Martell.

– Det är inte hållbart att låna sig till underhållsåtgärder, vilket vi nu i praktiken behöver göra, säger han och fortsätter:

– Hyrorna är vår enda intäkt och den behöver spegla förvaltningskostnaderna på ett rimligt sätt.

Men Gotlandshems yrkande sågas av hyresgästföreningen. Inför förhandlingarna som inleds på onsdag står parterna långt ifrån varandra.

– Det är en oskälig hyresnivå, och ja, bolaget har en underhållsskuld till hyresgästerna som har betalat sin hyra men inte fått något underhåll, säger Susanne Davidsson, förhandlingsledare hos hyresgästföreningen.

Gotlandshem lägenheter
Gotlandshem lägenheter
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!