Gotlandshem vill sälja flera områden – finns hemlig lista

Gotlandshem har nu tagit nästa steg för att kunna sälja en rad olika bostadsområden. Vd:n Joakim Martell bekräftar att det handlar om fler än ett område som bolaget vill sälja.

Gotlandshem har tagit fram en lista på ett antal bostadsområden, både i och utanför Visby, som de föreslår ska gå till försäljning. Listan är i nuläget hemlig.

Gotlandshem har tagit fram en lista på ett antal bostadsområden, både i och utanför Visby, som de föreslår ska gå till försäljning. Listan är i nuläget hemlig.

Foto: Niklas Holm

Gotland2024-09-09 05:00

Nyheten i korthet

  • Bostadsbolaget Gotlandshem planerar att sälja flera av sina bostadsområden, både i och utanför Visby. VD Joakim Martell bekräftade planerna vid ett styrelsemöte den 3 september.
  • Försäljningslistan hålls hemlig av flera anledningar och ska nu överlämnas till regionfullmäktige för godkännande, troligtvis i december. Objekten ska först värderas innan de eventuellt lämnas över till mäklare.
  • Martell motiverar försäljningen med behovet av att finansiera både underhåll och produktion av 1 500 nya bostäder. Han medger dock att Gotlandshem kommer att behöva sälja ännu fler bostäder i framtiden för att möta behoven.

Vid Gotlandshems styrelsemöte den 3 september presenterades planerna på vilka kvarter eller bostadsområden man vill sälja. Listan ska nu överlämnas till regionen för godkännande i regionfullmäktige, troligtvis i december.

– Det är fler än ett, och både i och utanför Visby. Vi har lagt sekretess på det här tills man är mogen att ta beslutet politiskt, säger Gotlandshems vd Joakim Martell om listan på säljbara objekt.

Anledningarna är flera till att listan på områden hålls hemlig. De utpekade fastigheterna ska ännu värderas, och om regionen godkänner försäljningen lämnas de vidare till mäklare.

– Alla objekt kommer att dyka upp i den politiska beredningen, säger han.

undefined
Gotlandshems vd Joakim Martell menar att försäljningar är ett måste för att ha råd att bygga nytt, och för att ha råd med underhåll av befintligt bestånd.

De många miljoner det handlar om som försäljningarna kan ge, menar han, behövs för att Gotlandshem ska kunna nå sina mål med att producera 1 500 nya bostäder. Men också för att finansiera de stora behov av underhåll som finns.

Inte heller hur stor summan från den förväntade försäljningen i Gotlandshems kalkyler är offentlig.

– Försäljningarna ska bidra till investeringar och underhåll på 1,5 miljarder, säger Joakim Martell och berättar att det där, förutom försäljning av befintliga fastigheter, också ingår försäljningar av kommande nyproducerade bostadsrätter.

Det, menar han, bidrar till att Gotland totalt sett får fler tillgängliga bostäder.

undefined

Joakim Martell säger även att det är självklart att Gotlandshem kommer att sälja ännu fler bostäder – längre fram.

– Det vi säljer nu är mindre än det totala behovet vi kommer att behöva sälja de närmaste tio åren, säger han.

Gotlandshem har fått kritik från hyresgäster i de områden man redan sålt.

– Vi måste vara en uppskattad hyresvärd i så fall. Men det är inte det som framförts av den andra sidan. Hyresgästföreningen har gått ut och sagt att vi är Sveriges sämsta bostadsbolag, säger Joakim Martell om kritiken.

Tvärtom, menar han, försöker han och bolaget ta sitt ansvar för hyresgästerna vid varje sådan försäljning – vilket är en del i varför bolaget under de senaste åren har ökat antalet anställda, säger han.                                                                                                                                                                      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!