Fjolårets hyresförhandling blev långdragen då parterna stod långt ifrån varandra. Hur det blir inför 2024 återstår att se. Gotlandshem yrkar på en hyreshöjning om 17,53 som ska gälla för samtliga bostäder.
– Yrkandet bygger på beräkningar som görs på samma sätt för alla hyresfastigheter i Sverige. Baserat på yrkandet startar nu förhandlingarna genom att vi tillsammans med Hyresgästföreningen tittar på de lokala förutsättningarna. De lokala förutsättningarna kommer vara grundstenarna för årets förhandling, säger Gotlandshems vd Joakim Martell.
LÄS MER: Hyresgästföreningen: ”En krigsförklaring”
Gotlandshem tror på en snabb process tack vare att den så kallade trepartsöverenskommelsen setts över. Överenskommelsen handlar om grunderna som Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna Sverige och Hyresgästföreningen gemensamt utgår från i förhandlingarna. Förhandlingarna ska utgå från den allmänna kostnadsutvecklingen, fastighetsägarens förutsättningar samt hyresgästernas intressen.
”Det innebär att hänsyn kommer tas till både hyresgästens och fastighetsägarens förutsättningar. Detta genom att väga fastighetsägarens lokala förutsättningar och hyresgästernas intressen i de kommande förhandlingarna. Dessa två perspektiv finns alltså inte med i vårt yrkande utan kommer utgöra en viktig del av årets förhandling”, skriver Gotlandshem i sitt pressmeddelande.
Gotlandshems yrkande utgår alltså från deras egna förutsättningar, där man mötts av stigande priser för förvaltning och byggkostnader. I förhandlingen kommer hänsyn också att tas till hyresgästernas ökade kostnader, låga inkomster och övriga ekonomiska faktorer. Men detta har alltså inte Gotlandshem räknat in, givet hur förhandlingen nu är utformad.
– Det har vi inte gjort i år, vilket vi gjorde innan förhandlingen förra året. Nu är inte dessa beräkningar viktade mot varandra, säger Joakim Martell i en kommentar till Helagotland.
Detta innebär också att partnerna lär stå långt ifrån varandra när man väl kommer till förhandlingsbordet. Trots det tror Joakim Martell på en snabb process, tack vare trepartsöverenskommelsen.
– Processen måste vara ganska snabb och inte dra ut på tiden. I grunden är det inte så svårt, utan det handlar om att väga samman de olika faktorerna och betrakta parternas olika perspektiv, säger han och förklarar samtidigt att det svåra är att väga in faktorer som av naturliga skäl är svårare att beräkna på förhand, exempelvis återinvesteringar.
Hyresgästföreningen har å sin sida ansvaret att se till hyrestagarens bästa. När samtliga yrkanden är framlagda återstår det att väga samman uträkningar och andra faktorer och förhandla. Joakim Martell verkar inte direkt hoppfull inför förhandlingen.
– Jag kan vara helt ärlig och säga att det inte ser jätteljust ut för oss om man tittar statistiskt tillbaka i tiden, oavsett om det blir en överenskommelse eller en tvistelösning.
Han betonar samtidigt att kostnadsutvecklingen i samhället drabbat Gotlandshem enormt och att tidigare hyreshöjningar inte alls kompenserat för detta, och menar därför att det nu måste synas på hyrorna. Han vill inte spekulera i någon procentsiffra när det kommer till Hyresgästföreningens yrkande.
– Det intressanta är vad de grundar sitt yrkande på. Vi har använt vår modell ganska slaviskt och är transparenta med hur vi räknat, och hoppas därför att vi får samma öppenhet och tydlighet tillbaka. Får vi det tror jag det finns en god grund för att komma fram till något i förhandlingen.