Gotlandshems hyror väcker politikerilska

Gotlandshems nya system med differentierad hyra, där vissa får sänkta och andra höjda hyror, väcker politisk ilska. "Oansvarigt", säger Saga Carlgren (V).

Gotlandshem har kommit överens med Hyresgästföreningen och inför det nya hyressystemet från årsskiftet.

Gotlandshem har kommit överens med Hyresgästföreningen och inför det nya hyressystemet från årsskiftet.

Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se

Gotland2020-10-03 09:33

I veckan kunde GA berätta att regionens bostadsbolag Gotlandshem snart inför en ny hyressättning i mer än 4 100 lägenheter. Den nya hyran baseras på poäng, där bland annat standard, service, närmiljö och läge bedöms. En del av hyresgästerna får nästa år sin hyra justerad uppåt, medan andra får sänkta hyror. Det väcker politisk oro.

– Jag tycker att det är väldigt oroande att vårat kommunala bostadsbolag tar steg mot marknadsanpassade hyror, säger oppositionsrådet Saga Carlgren (V).

Gotlandshem vill höja hyrorna med ett maxtak på 370 kronor mer i månaden per år, vilket för de hyresgäster som bor på de populäraste adresserna blir 4 440 kronor mer om året. 

– Risken är att det ökar den boendesegregation vi redan har. I de attraktivaste områdena blir det en ännu mer homogen och ekonomiskt stark grupp som bor, säger Saga Carlgren och menar att människor med svag ekonomi kan tvingas flytta från attraktiva områden. 

Att den nya hyressättningen kommer i coronatider menar Saga Carlgren är att gå åt fel håll.

– Vi har fått skrivelser från hyresgästföreningen, där de berättar hur tufft det är för en del. Sju av tio hyresgäster känner oro för sin privatekonomi och fyra av tio oroar sig för att inte kunna betala sina räkningar.

Oppositionsrådet Meit Fohlin (S) vill inte sätta sig över den överenskommelse som gjorts mellan bolaget och Hyresgästföreningen. Men liksom Saga Carlgren ser hon risk för ökad omflyttning, och att de dyrare hyrorna blir avgörande för många i bostadskö – om de har råd att tacka ja eller inte.

– Det fina med allmännyttan har varit att vem som helst kan få en lägenhet innanför ringmuren. Att det blir fler byten mellan hyresgästerna är en risk som jag ser det, eftersom det här är ett system på en marknad där det råder bostadsbrist, säger Meit Fohlin.

Men Gotlandshems moderata ordförande Roger Wärn hänvisar till att den nya prissättningen har tagits fram i överenskommelse med Hyresgästföreningen, och han slår ifrån sig kritiken.

– När man börjar blanda in marknadshyror har man inte förstått någonting. Det här är definitivt inte marknadshyra.

Roger Wärn säger att han inte har några synpunkter på nivån där hyresgäster som drabbas hårdast får en årlig höjning med nästan 4 500 kronor.

– Det väsentliga är att vi tillgodoser hyresgästernas önskemål om rättvisa hyror, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!