Gotlandsinformation på nätet raderas
Bernt Enderborg har sedan 1996 samlat ihop en imponerande mängd information om Gotland till sin internetportal Guteinfo.Nu har han raderat all information på webben.- Det är omöjligt för mig att fortsätta lägga ner arbete på sånt som sedan myndigheterna kopierar med hjälp av skattepengar, säger han.
Syftet är att skapa ett nätverk där Gotlands besöksplatser med natur- och kulturvärden och småföretag i dess närhet samlas. Man vill skapa "en infrastrukturell bas för kvalitetshöjande insatser, förbättrad information till besökare samt bollplank och stöd till lokala entreprenörer".
Raserade förutsättningar
Bernt Enderborg som driver företaget Buffert 4 anser att det är precis det han har jobbat med i snart tio års tid. Hans kunder är företag som arbetar med turism i alla dess former. Under portalen har företagen egna hemsidor plus att de har tillgång till information om Gotland som samlats in under årens lopp. De kan kombinera sin egen företagsinformation med fakta om närliggande besöksplatser, var man kan äta och bo.
Projektet Gotlands besöksplatser lanserade nyligen sin hemsida, segotland.se, och det var nyheten om denna som fick Bernt Enderborg att gå i taket.
- Syftet sägs vara att utveckla det lokala småföretagandet. Men vad menar man med utveckling? Hur kan det vara utveckling att göra om saker som redan finns med hjälp av skattemedel?
Och trots att Guteinfo har flera års försprång och en väl inarbetad och etablerad internettjänst, anser Enderborg att länsstyrelsen nu har raserat hans förutsättningar att fortsätta.
Dålig kopia
- Genom att bygga upp en ny portal av det jag redan har gjort, har de värderat mina insatser till noll och skickat signaler till marknaden att den information som finns på Guteinfo är värdelös. Och jag kan inte arbeta när jag inte vet vad som är på gång härnäst via allmänna medel, det kan när som helst komma en dålig kopia på det jag redan gjort. Jag kan inte lägga tid och pengar i mitt företag samtidigt som jag via skattsedeln är med och betalar verksamhet som konkurrerar ut mig själv. Ingen kommer att ställa sig frågan om det här verkligen är det bästa för utvecklingen av Gotland.
Det är länsstyrelsen som är huvudman för projektet och projektledare är Majvor Östergren. Medaktörer är länsmuseet och Gotlands Turistförening. Gotlands kommun är representerad i projektets styrgrupp.
Förstår inte kritiken
Majvor Östergren har mycket svårt att förstå kritiken från Enderborg.
- Vår hemsida är inte kommersiell och det ligger i länsstyrelsens uppdrag att stå för samhällsinformation om natur och kultur. Det finns ingen som helst motsättning mellan segotland.se och guteinfo.com, tvärtom så kompletterar de varandra, säger hon.
Största delen av kostnaderna för projektet ligger på projektledningen, Majvor Östergren har en halvtid som projektledare, sedan finns det en administrativ tjänst på halvtid.
- Den största delen av arbetet görs av ideella organisationer som står för vård och underhåll av de 200 besöksplatserna som valts ut. Det handlar om att hålla dem öppna och tillgängliga för alla. Hemsidan är bara en liten del av projektet det är insatserna ute vid de sex infocentren och de 177 besöksplatserna som utgör den stora delen.
Infocentrena är Fårö infocenter, Bläse Kalkbruksmuseum i Fleringe, Roma Kungsgård, Katthamra gård i Östergarn, Fröjel besöksplats samt Bottarve i Vamlingbo. Där finns det information om de 177 besöksplatserna, precis som på hemsidan och i guideböckerna "Gotlands natur" och "Vägen till kulturen på Gotland".
Länsstyrelsen och kommunen på Gotland har inte bidragit med pengar, den lokala finansieringen består av arbetsinsatser av länsstyrelsens tjänstemän.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!