Gotländsk debatt om GMO-grödor

Det var på måndagskvällen som ABF och Studieförbundet Vuxenskolan i samarbete med Medvetna Matval – en gotländsk konsumentförening, LRF Gotland och Gotlands ekologiska odlare bjudit in olika talare för att diskutera frågan kring GMO.

Karin Gardell, Medvetna Matval.

Karin Gardell, Medvetna Matval.

Foto: Simon Frid

Gotland2014-05-20 20:31

Frågeställningen var om det var en risk eller möjlighet med GMO-foder. LRF har öppnat för att använda genmodifierat foder i Sverige för att få ned priserna på produkterna – men böndernas organisation vill dock helst att det inte ska användas i Sverige.

– Nackdelen med GMO är att den är kraftfull, oförutsägbar och oåterkallig. Hur stora förändringar klarar egentligen en gröda av att förändras utan att djuren tar skada, säger Anders Lunneryd, styrelseledamot i bland annat KRAV om det ska tillåtas GMO-foder i Sverige.

– Vi säger nej till tekniken eftersom vi tycker den är dyr och onödig.

LRF kommer att diskutera frågan om GMO under drygt ett år framöver. Innan dess lär inget beslut om svensk användning av GMO komma.

– Frågan är om konsumenterna är beredda på att betala för GMO-fritt foder. Om man får välja att näringsidkarna slås ut eller att man använder GMO-foder, då är det att använda ett sådant foder, säger Jan Eksvärd, expert på hållbar utveckling vid LRF.

Karin Gardell, ordförande i föreningen Medvetna Matval, var den som fick ta emot störst applåder under kvällen. Hon berättade om konsumenternas oro kring GMO.

– Vilken konsumentnytta har jag av GMO och gör det nya fodret att maten blir bättre? Det frågade sig Karin Gardell.

– En stor del av konsumenterna är inte medvetna konsumenter. Det är den gruppen som vi måste nå, då skulle alla problem lösas, säger Karin Gardell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om