Gotländsk fisk tillbaka i butikerna

Trots problemen för yrkesfisket – gotländsk fisk finns i allt fler butiker och efterfrågan är större än tillgången under sommaren.

I fiskdisken på Stora Coop i Visby säljs i sommar lokalt fångad fisk. "Det är fler och fler som frågar efter den, det är jätttekul", säger Anna Björkegren som arbetar i delin.

I fiskdisken på Stora Coop i Visby säljs i sommar lokalt fångad fisk. "Det är fler och fler som frågar efter den, det är jätttekul", säger Anna Björkegren som arbetar i delin.

Foto: Nils Stahle

Gotland2020-08-01 08:03

Läget för yrkesfiskarna på ön är mestadels dystert, vilket stod att läsa om i gårdagens GT. Men det finns också små ljuspunkter. Sommarfisket efter flundra och piggvar går fortfarande bra och det har nu börjat märkas även ute i handeln. Den ekonomiska föreningen Gutefisk, som fungerar som säljplattform för gotländsk fisk, har bland annat flundra, piggvar, id och skarpsill i sortimentet. Uppskattningsvis 80 procent av den kustfångade fisken säljs genom föreningen, säger ordföranden Johannes Klingvall som själv är yrkesfiskare.

– På sommaren, när sälen är slö och turisterna många, går det bra. Vi har fullt upp, vi säljer så det bara ryker om det. Vi hinner inte fiska upp det som går åt. Vi har fyra båtar men ligger efter just nu, säger Johannes Klingvall.

Totalt har föreningen ett tiotal återförsäljare och färsk gotländsk fisk finns i dag att köpa bland annat på Stora Coop, Ica Maxi, Tempo i Katthammarsvik och Hemse fiskaffär. Fryst fisk finns på ännu fler ställen.

– Vi har byggt upp förutsättningarna för fiske runt Gotland nu med Gutefisk, även om säsongen blir kort och intensiv, säger Johannes Klingvall.

Sedan tidigare säljs gotländsk fisk i året runt-öppna Sysne fiskbutik och på Rökeriet i Katthammarsvik. Båda har också egna fiskelicenser. Längre ner på östra Gotland, i Närshamn, finns en nyare aktör. Björn Meijel byggde 2018 ett rökeri med tillhörande butik och restaurang. Han fiskar själv så mycket han hinner och de flundror han får upp går in i den egna verksamheten.

– Första och andra året var bra, men i år har vi verkligen ökat rejält, säkert med 50 procent. I söndags hade vi 200 gäster, säger Björn Meijel.

Östersjöfisk dras sedan gammalt med dåligt rykte på grund av att vissa fiskarter innehållit gifterna dioxin och PCB. Men gifthalterna ser ut att vara på nedgång och det är den feta fisken som tar upp gifterna mest, det vill säga lax, öring, strömming och skarpsill.

Livsmedelsverkets rekommendationer ligger dock fast.

– Ungdomar och kvinnor i fertil ålder ska inte äta den fisken mer än två-tre gånger om året, för resterande är rekommendationen en gång i veckan, säger Johan Ålander, toxikolog på Livsmedelsverket.

Det är dock inga problem att äta magrare fisk som flundra, piggvar eller id.

– Vi har ingen rekommendation för dem, men när det gäller fisk från Östersjön är det de feta som kan innehålla gifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!