Stränderna på Gotland är fattiga på fossil nu i slutet av sommaren. Varje år lämnar kilovis med sten och fossil sitt hem på Gotland för nya plaster i Sverige och utomlands.
-Det finns personer som systematiskt hackar i berg för att sälja fossil utomlands. Det finns till exempel en kommersiell marknad för fossil i Tyskland, säger Sara Eliasson, geolog och ”fossilexpert” på Fornsalen i Visby.
Bland fossilsamlarna är även sommarturisterna en stor grupp, med de utgör inget större problem.
-Att intresserade amatörgeologer och turister samlar och byter gotländska fossil är inte ett problem så länge man inte förstör berggrunden, säger Sara Eliasson.
Få platser i Sverige har så många vackra stenar och fossil som Gotland. Ön är därför en plats dit många geologer och andra intresserade personer kommer för att hitta fossil. Idag finns det ingen speciell lagstiftning om vad som är tillåtet eller inte när det gäller att plocka sten och fossil, något som Sara Eliasson saknar.
-Det borde finnas klarare regler om vad som gäller. Idag finns det en del naturreservat där man inte får plocka, med det förekommer nog ändå, säger hon.
Inte alla naturreservat på Gotland förbjuder att man plockar fossil där.
-Ägaren bestämmer själv, säger Tomas Johansson, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen på Gotland.
Det är däremot lättare att förbjuda knackning av sten men även då är det upp till markägaren.
-Om markägaren kan bevisa att han går med en personlig förlust kan han med hjälp av lagen förbjuda knackning, säger Tomas Johansson.
Länsstyrelsen är mån om att skydda Gotlands natur och speciellt naturreservaten men Tomas Johansson är inte orolig över att människor plockar fossil.
-Det blottläggs ju nya hela tiden, de tar inte slut, säger han.
Frågan uppkommer dock några gånger per år. Både gotlänningar och fastlänningar ringer till Länsstyrelsen och meddelar när folk plockar fossil och undrar om det är tillåtet.
-Det är en ständigt återkommande fråga, säger Tomas Johansson.