Förra veckan stod brandmannen Kenneth Andersson mitt i oljan på västkusten.
- Någon gång händer det också här på Gotland, konstaterar han.
För snart två veckor sedan gick larmet om att stora mängder tjockolja närmade sig ön Tjörn på Västkusten. Arbetet med att sanera stränderna har pågått sedan dess och Kenneth Andersson, heltidsbrandman i Visby, har just kommit hem efter att ha deltagit i det arbetet.
Förråd på Gotland
- Det var tjockolja, den är så tjock att man kan lyfta upp den med en potatisgrep, säger Kenneth Andersson.
Han skickades ner till Tjörn när oljan sköljde in över klipporna och havsvikarna vid Tjörn. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har upprättat fem så kallade oljeskyddsförråd på olika orter i Sverige. Ett av dem ligger på Gotland och vid ett större oljeutsläpp ska alla oljeskyddsförråd skicka en man till olycksplatsen.
- Jag var med under de första dagarna och var med ute och sanerade stränder. Man skyfflar oljan med skyfflar och små trädgårdsspadar, sedan öser man ner den i sopsäckar i 20-liters murarhinkar, säger Kenneth Andersson.
Det är ett riktigt skitigt arbete. De som arbetar med saneringen bär tygoverall under regnkläder och gummihandskar utanpå. I vissa fall måste de dessutom arbeta i skyddsmask.
- Det är om man är nere i en bergsskreva eller så, säger Kenneth Andersson.
Den olja som flöt i land på Tjörn klassas som den värsta miljömässigt. Eftersom den är så tjock tar det mycket lång tid för naturen att bryta ner oljan och den måste tas bort för hand.
Drabbat djurliv
- Vi räknar med att hålla på med saneringsarbetet veckan ut, men lyckligtvis har det inte tillkommit någon ny olja, säger Anna Lindblad, informatör vid Kustbevakningen.
Kusten längs Tjörn består av klipphällar med många skrevor och flera havsvikar. Det bedöms som försvårande omständigheter i saneringsarbetet. Djurlivet drabbades också hårt.
- Jag fick själv avliva en andfågel som var svårt skadad av oljan, de fryser ihjäl när de får olja på sig och det är plågsamt för dem, säger Kenneth Andersson.
Risk för utsläpp
Gotland drabbades av ett oljeutsläpp i november 2004, när lastfartyget Polo M gick på grund söder om Slite. Olja upptäcktes i Gothems hamn.
- Lite längre tillbaka i tiden var det ett utsläpp som drabbade Gotska sandön, säger Kenneth Andersson.
Han menar att det bara är en tidsfråga innan nästa oljeutsläpp drabbar Gotland.
- Så mycket trafik som går förbi här, någon gång händer det.