Gotländsk kulmen på covid skjuts fram – igen

Kulmen för covidsmittan på Gotland flyttas fram åtminstone en månad i de nya scenarierna från Folkhälsomyndigheten. Den kan infalla i mitten av september.

Folkhälsomyndigheten ger inga klara besked om hur smittspridningen utvecklar sig, men mycket talar för att smittan kommer att öka och nå en ny kulmen i slutet av september.

Folkhälsomyndigheten ger inga klara besked om hur smittspridningen utvecklar sig, men mycket talar för att smittan kommer att öka och nå en ny kulmen i slutet av september.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-07-21 19:03

Att förutspå hur smittspridningen av covid-19 ska utvecklas är uppenbarligen svårt. Under våren och försommaren har ett par olika scenarier presenterats för Gotlands räkning och i den senaste antog man att smittan skulle kulminera i augusti. 

Smittspridningen antas fortfarande öka i augusti, men kulmen antas komma senare. Det framkom när Folkhälsomyndigheten på tisdagen redogjorde för sina beräkningar. Myndigheten har tagit fram tre scenarier, med helt olika utfall. 

I ett scenario ligger smittspridningen kvar på dagens nivå. Här blir det aldrig fråga om någon ny kulmen, utan smittan minskar undan för undan under det närmaste året och belastningen på sjukvården blir måttlig. I de andra scenarierna räknar man med att smittspridningen är som minst just nu och att den kommer att öka. Antingen gradvis eller i mer plötsliga vågor efter att människor har kommit samman, för att sedan sjunka undan. En kraftig våg kan komma i slutet av september, en annan efter nyår.

Kicki Scheller, som är chef för enheten för social hållbarhet och beredskap vid länsstyrelsen, tycker att det är bra att få se de olika scenarierna som kan komma:

– Två av scenerierna pekar på ett utbrott som kan vara under ett helt år. Det ger en ökad belastning på samhället och vi ska ta fram en plan för hur vi ska klara en sådan belastningen under en lång tid. Det handlar om hur vi ska klara livsmedelsförsörjning, transporter, handel och industri. Och hur påverkas de som är över 70 år om de ska vara restriktiva med att träffa andra under ett helt år?

Sven Montelius, tillförordnad smittskyddsläkare på Gotland, tycker inte att han får så mycket vägledning av Folkhälsomyndighetens scenarier. 

– Vi behöver ta höjd för det scenario som ser värst ut, men det tycker jag redan att vi gör. Läget är osäkert på Gotland eftersom regionen är så liten. Men här får plötsliga utbrott större påverkan än i andra regioner, så det är viktigt att vi inte hamnar i det spåret, säger Sven Montelius.

Vad tror du själv om den fortsatta smittspridningen?

– Jag kan tänka mig att det blir en ökning under hösten efter att människor har rört sig under sommaren. Man kan tänka sig att smittan också kommer in på äldreboenden, men hittills har man varit väldigt duktig på att inte få in smittan inom äldreomsorgen på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!