På Fårö har Mikael Tillberg nyligen kittat och målat brandstationens fönster. Nu slipar han tak och spacklar i en bostad intill.
– Renovera fönster är kanske roligast. Bedrövliga fönster blir som nya med nytt kitt och färg, man får en snabb belöning, säger han.
Mikael Tillberg, 31, arbetade tidigare i en byggvaruhandel några år. Pratet med hantverkare väckte tanken att jobba som målare.
– Jag hade vänner som börjat som lärlingar vid Sandå, och efter lite tjat fick jag en plats 2017, berättar han.
Som lärling får man arbeta tillsammans med en erfaren kollega.
– Jag hade en enorm tur som fick gå med Tommy Lundin som hade mer än 40 års erfarenhet av yrket. Han kunde många knep och lärde mig allt möjligt.
Som lärling ska man göra 6 800 timmar, sedan kan man avlägga ett gesällprov. För Mikael Tillberg bestod det i att renovera en lägenhet på Stjärngatan.
– Gamla lägenheter i allmännyttan kan ha åtta lager tapet. Det blev rätt mycket jobb, berättar han.
Arbetet gjordes dock mycket bra. Mikael fick så höga poäng att han blev en av de tre bästa gesällerna inom Stockholmsregionen, dit Gotland räknas.
I år utsågs dessutom Sandå till årets utbildningsföretag i regionen, vilket glädjer platschefen Mathias Persson. Han började själv som lärling.
– Sedan gymnasieutbildningen lades ner för ett par år sedan måste vi rekrytera genom att ta in lärlingar, för måleriföretagen på ön vill inte sno utbildade målare av varandra, säger han.
Att Sandå vunnit framgångar i konkurrens med Stockholmsföretagen vittnar om att systemet med lärlingar fungerar.
– Vi är jättestolta. Det visar att det går att få en bra utbildning på Gotland trots att vi inte har någon utbildning på gymnasienivå, säger Mathias Persson.
Sandå har för närvarande sex lärlingar, och har nyligen utsett en lärlingsansvarig som ska ansvara för en del internutbildningar i till exempel färglära och kittning.
– Måleri är ett mycket bredare yrke än många tror. Man behöver 6 800 timmar som lärling. Fullärd blir man aldrig, säger Mathias Persson.
Efter gesällprov kan man gå vidare till nästa steg. Mästarbrevet. Förutom att visa prov på skicklighet i yrket innehåller provet delar om etik och moral, ekonomi, juridik, företagsutveckling och ledarskap.
– Det är absolut intressant. Ett mästarbrev skulle sitta fint hemma på väggen, säger Mikael Tillberg.