Gotländsk polis sköt mot 76-åringen
Minst två poliser sköt mot 76-åringen under skottdramat vid Brucebo i måndags.Och minst en av dem var en gotländsk polis.Det bekräftar chefen för polisens nationella insatsstyrka för GT.
Foto: Tommy Söderlund
Bilden klarnar
Det enda som sagts är att polisen träffade 76-åringen med tre skott sedan han öppnat eld mot poliserna.
Men nu klarnar bilden något. Enligt Bertil Olofsson, chef för polisens nationella insatsstyrka, avlossades minst ett skott av en gotländsk polisman.
- En av poliserna som sköt var från nationella insatsstyrkan, en var en polis stationerad på Gotland, berättar Bertil Olofsson för GT.
- Polisen från nationella insatsstyrkan avlossade skott med sin tjänstepistol. Vad den andre hade för vapen vet jag inte.
Bertil Olofsson berättar också att den nationella insatsstyrkan, tolv-tretton man som flögs ned till Gotland i två plan från Kustbevakningen, inte var utrustad med prickskyttevapen.
De gotländska poliserna som deltog i operationen hade, förutom sina tjänstepistoler, också så kallade förstärkningsvapen.
- De gotländska poliserna hade en variant av niomillimeters kulsprutepistol som kallas MP-5. Men vilket vapen som det sköts med kan jag inte säga, säger polisintendent Magnus Holmén, biträdande polischef på Gotland och kommenderingschef under skottdramat.
Bra jobb
De första poliserna var på plats bara några minuter efter det att Joakim Hansson hade skjutits i ryggen. Trots det fick han ligga blödande på gårdsplanen i upp mot en timme innan han togs in i en ambulans och föras till Visby lasarett.
Men Magnus Holmén försvarar polisens agerande i det inledande skedet.
- De första poliserna som kom till platsen hade ingen specialkompetens för den här typen av insatser. De visste inte om det var en eller flera som sköt, och hur många vapen det handlade om.
- Jag tycker att de gjorde ett otroligt bra jobb som ändå lyckades komma så nära den skadade och till slut få honom i säkerhet, säger Magnus Holmén.
Har ni inte fordon och personlig skyddsutrustning som gör att ni kan ta er fram till en skadad som kanske ligger och förblöder?
- Nej, den typen av fordon har vi inte. Det finns kanske bara en sådan bil inom polisen i Sverige. Och eftersom vi inte visste vilket vapen det handlade om visste vi inte heller om den personliga skyddsutrustningen var tillräcklig.
Det tog närmare femtio minuter från det att personerna på balkongen kom ner till det att 76-åringen kom ut och sköts. Varför tog ni inte kontakt med honom under den tiden, och varför tände ni inte strålkastare mot honom när han kom ut?
- Vi bedömde att det inte fanns någon brådska att agera. Vi skulle ha skapat en kontakt strax efter det att han kom ut.
- Och för oss var det en fördel att det var mörkt. Det var inte heller polisen som valde strålkastare eller att skjuta. Det var 76-åringen som satte nivån på våldsanvändningen genom att börja skjuta, säger Magnus Holmén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!