Gotländsk seger i kocktävling för unga

Det blev gotländsk seger i den fjärde regionsfinalen av tävlingen Unga Ekokockar. Laget är nu klart för riksfinalen den 4-7 september.

Jessica Bjersander, Anton Nilsson och Elin Hoas från Elfrida Andéegymnasiet i Visby.
Bilden är tagen av unga ekokockar.

Jessica Bjersander, Anton Nilsson och Elin Hoas från Elfrida Andéegymnasiet i Visby. Bilden är tagen av unga ekokockar.

Foto: unga ekokockar

Gotland2014-05-14 17:30

Det vinnande laget bestod av Emrik Bendroth, Penda Thomsson och Fabian Olli Johansson från Elfrida Andrégymnasiet. I och med segern är laget kvalificerade till riksfinalen som avgörs i Växjö den 4-7 september.
– Det känns väldigt bra och jag började nästan gråta när vi fick reda på att vi vunnit, säger Penda Thomsson.
Varför tror du att just ni vann?
– För att vi jobbade så bra ihop och hade det rent och fint i köket. Dessutom hade vi väldigt bra smaker.
På det lagets meny fanns en sötmandelkrokett fylld med rödlöksmarmelad och en isad rödkålssallad till förrätt. Till varmrätt serverades en rökt och glacerad fläskkotlett med rotfruktsstomp och rosmarinsky. Efterrätten bestod av en chokladpastej med en hasselnötsbrownie.
I tävlingen deltog även ytterligare ett lag från Elfrida Andrégymnasiet. Det bestod av Jessica Bjersander, Anton Nilsson och Elin Hoas.
Det är fjärde året i rad som tävlingen Unga Ekokockar avgörs, i år med fler sökande än någonsin tidigare. Tävlingen är Sveriges största tävling för restaurangskolor.
Kravet är att tillaga hållbar och miljövänlig mat och det är totalt fem regionfinaler runt om i landet.
De som kommer på första plats samt den sammanlagt bästa tvåan går vidare till riksfinalen i september.
I stunden hetta, under förberedelserna inför tävlingen lyckades vi få tag på tävlingsledaren Erik Måneld.
– Det här är en fantastik tävling, det är kul att se dessa talanger lagar så god mat.
Det är många sökande och 30 lag som går vidare till regionfinalerna, säger han.
De som kommer till riksfinalen har under sommaren en massa aktiviteter att se fram emot.
Bland annat besöker man Gotland och tar sig ut till gårdar samt går på olika seminarium under Almedalsveckan.
Luren passades vidare till en av de tävlande i det andra laget från Elfrida Andrégymnasiet, Jessica Bjersander,
som mitt under förberedelserna meddelade att hon tillsammans med de andra två i laget känner sig peppade.
–  Det är mycket att göra just nu men vi är laddade och lite nervösa, säger hon.
Hon meddelar att menyn som ska tillagas känns stark och att de är nöjda med upplägget.
Menyn bestod av vegetariska kroppkakor till förrätt, kotlettrad med ugnsbakad rotselleri och rödvinssky till varmrätt.
Till efterrätt serverades det chokladmoussefylld strut med aprikoskompott och timjankanderade hasselnötter.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om