Gotländsk skog klarade sig från omfattande skador

Den gotländska skogen har, vad länsstyrelsen hittills kunnat bedöma, inte drabbats i någon större omfattning av skador på grund av stormen i helgen.
Länsstyrelsen uppskattar den vindfällda skogen till två tiondelar av en normal årsavverkning på Gotland eller en volym av 40?000 till 50?000 skogskubikmeter.

Gotland2005-01-12 06:00
Skogen, som blåst ner, gränsar till hyggen och till nyligen gallrade bestånd.
Men från länsstyrelsen framhålls att detta är en första bedömning och uppgifterna kan ändras när läger klarnar mer.

Inventering
Skogsägare uppmanas göra inventering av skogen för att se hur mycket som fällts i stormen. Och för att få en detaljerad uppfattning om skadornas omfattning vill länsstyrelsen ha uppgifter om hur mycket som som blåst ner.
1931 blåste en miljon träd omkull i en svår storm den 15 och 16 december. Det motsvarade en volym av cirka 279?000 skogskubik, som då var cirka fem gånger så stor volym som en normal årsavverkning.
Niklas Åberg och Ingmar Danielsson på länsstyrelsens stab för skogsvård, påpekar bland annat att skogsägare skall ha tillstånd därifrån för slutavverkning samt om många träd behöver fällas även om det inte är slutavverkning. Det varnas också för olyckor med vindfällning bland träd som ofta ligger i spänn mellan andra träd.

Värre på andra håll
Länsstyrelsen ger också råd om hur stormfällningen kan göras säker.
I delar av övriga landet har stormens härjningar varit värre. I Halland, stora delar av Skåne, Västergötland och Småland beräknas skadornas omfattning till 50 miljoner kubikmeter skog, det motsvarar nästan två årsavverkningar i Götaland.
Den senaste stormens skador där är mera omfattande än de 1969. Då skadades 35 miljoner kubikmeter skog i hela landet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om