Gotländsk spillvärme för odling av 1500 ton gös
Christer Wastesson, Östra Ryd, vill odla fiskyngel på Gotland och få värmen till odlingen från Cementas spillvärme.Tanken är att odla 1500 ton gös och abborre om året. Men den färdiga fisken kommer inte att produceras på Gotland.
Från Cementas sida funderar man nu på hur man bäst skall kunna erbjuda den mark som behövs för yngelodlingen.
Christer Wastesson har ägnat sig åt fiskodling sedan 1974 då han odlade regnbågslax. I samband med att fisket har blivit allt sämre och konsumenter skrämts av dioxinrappoter, så har Christer Wastesson funderat kring odling av gös. Men gös och abborre är fiskar som inte låter sig odlas hur som helst.
<span class='mr'>Odling i plastpåsar</span>
-I en fiskodling måste du använda torrfoder, säger Christer Wastesson. Och gösen måste vänjas vid detta. Vi har faktiskt patent på metoden i 20 länder.
-Men du kan inte odla i kassar på vanligt sätt. Det skitar ner för mycket. Vi har istället tagit fram en metod som innebär att man i princip odlar i plastpåsar och tar med skiten upp på land.
De yngel som skulle tas fram på Gotland kommer att väga mellan 50 och 125 gram. En färdig gös väger ett till ett och ett halvt kilo.
<span class='mr'>Ingenting är spikat</span>
Wastesson tror mycket på en etablering på Gotland.
-Ön ligger strategiskt till för oss, liksom Åland, säger han. Vi jobbar med Finland och kommer säkerligen också att jobba med Estland och Lettland.
Men som sagt, än är det inte spikat och klart att det blir någon odling på Gotland.
-Vi kommer att träffas under sommaren och då hoppas jag att vi skall kunna knyta ihop påsen.
-Det här är väldigt intressant, säger ordförande i Östgös legoodlares intresseförening, Mats Emilsson. Det kan bli hur stort som helst och vi fiskare behöver något nytt när skärgårdsfisket och annat fiske håller på att försvinna.
<span class='mr'>Utbildning till hösten</span>
Nu har föreningen ett 40-tal medlemmar. Dessa kommer nu att utbildas under höst, vinter och vår.
-I slutändan blir vi ett 50-tal odlare som kommer att färdigodla fisken, säger Mats Emilsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!