Gotländsk tamkatt drabbad av ovanlig bakterie

En tamkatt på Gotland har drabbats av den antibiotikaresistenta bakterien MRSA. Katten är därmed en av knappt ett femtiotal tamdjur som varje år drabbas, i hela landet.

Ebba Schwan är länsveterinär på Gotland.

Ebba Schwan är länsveterinär på Gotland.

Foto: Joel Nilsson

Gotland2024-08-26 18:15

Upptäckten gjordes när en veterinärklinik av oklar anledning provtog en katt och där provet senare skickades på analys till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

undefined
Genrebild. MRSA förekommer både hos människa och djur, även om förekomsten hos djur är förhållandevis ovanlig. Katten på bilden har ingen koppling till den aktuella smittade katten.

MRSA som förekommer hos både människa och djur klassas som en allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen och är hos djur anmälningspliktigt till Jordbruksverket och aktuell länsstyrelse. MRSA hos djur är dessutom förhållandevis ovanligt.

Ebba Schwan är länsveterinär på Gotland:

– MRSA är en antibiotikaresistent typ av bakterie som förekommer i samhället nu för tiden, även om det inte är jättevanligt på djur. Totalt i landet kanske vi har 50 fall på katt och hund per år.

Enligt länsveterinären kan MRSA smitta mellan djur och människa, även om man oftast inte blir sjuk:

– Man blir bärare men oftast inte sjuk eftersom det är en ganska vanlig bakterie, men det kan bli problematiskt vid sårinfektioner, framförallt inom vården. På så sätt skiljer det sig inte mellan djur och människa, och det är därför som den är anmälningspliktig på djur.

undefined
Ebba Schwan är länsveterinär på Gotland.

Som djurägare får man vid konstaterande av MRSA särskilda förhållningsregler som till exempel att djuret inte ska umgås med andra djur, men även särskilda hygieninstruktioner om hur såret ska skötas och hur man tvättar utrustning, enligt Ebba Schwan. Restriktionerna gäller i regel tills sårinfektionen är helt avläkt.

– I det här fallet är katten resistent mot en viss typ av antibiotika, trots det är det inte aktuellt med behandling med någon annan typ av antibiotika, utan såret får läka ut, säger hon.

undefined
Antibiotikaresistenta bakterier hos djur är anmälningspliktiga.

Enligt länsveterinären har vi i Sverige väldigt låg förekomst av MRSA på lantbrukets djur, och man ska inte sätta samman MRSA med att en viss individ fått för mycket antibiotika, utan det här handlar om något större:

– Ursprunget till att vi har den här antibiotikaresistenta bakterien är naturligtvis för att vi använt för mycket antibiotika i världen. Det är vi i samhället som drivit fram de resistenta bakterierna, och sen så smittar dem. Så vitt vi vet finns det ingen förekomst av MRSA hos till exempel gris i Sverige. Vi har den lägsta antibiotikaanvändningen i världen i vår djurproduktion, säger Ebba Schwan.

I Sverige konstaterades MRSA för första gången hos hund hösten 2006. Hos katt konstaterades den först 2009, enligt SVA. Bakterien smittar i huvudsak genom direktkontakt, men även indirekt via utrustning och inredning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!