Gotländsk torrmjölk råvara i många kända produkter
Mmm, Marabou mjölkchoklad. Det är en mening som många säkert minns. Att mjölken i all Marabou-choklad kommer från Gotland. Det är däremot något som alla inte vet.Detsamma gäller exempelvis Estrella chips och ostbågar, Göteborgskex, Abbas fiskbullar, Frödinge ostkaka och Findus barnvälling.I alla dessa produkter ingår mjölkråvara. Och den mjölken hämtas som pulver från Gotland. Mjölken levereras av 450 gotländska bönder till Arla Foods anläggning i Visby där den processas till torrmjölk.
På Gotland väger Arla Foods för närvarande in 135 miljoner kilo mjölk om året. Mjölken levereras i dag av 450 bönder runt om på ön med i snitt 40 kor per besättning.
För 20 år sedan var Arlas Foods leverantörer på Gotland betydligt fler, samtidigt som en mindre mängd mjölk vägdes in. Då hade vi 1 100 gotländska leverantörer och vägde in omkring 90 miljoner kilo mjölk från ön, säger Göran Nährström.
Han påpekar att avkastningen ökar och utvecklingen går mot allt duktigare mjölkbönder, större gårdar och med allt fler kor.
Samtidigt märks en föryngring bland våra bönder och det är roligt. När jag tillträdde som platschef vid Arla Foods på Gotland för 12 år sedan, då var jag bland de yngsta på våra kretsmöten. Nu hör jag till de äldre, konstaterar han.
<span class=MR>Ekologisk a-fil</span>
Nu satsar Arla Foods på mejeriet i Visby. I vår startas tillverkning av ekologisk a-fil i vilket betyder ytterligare ett arbetstillfälle utöver de knappt 80 tjänster som nu finns.
Efter sommarsemestern sätts spaden i jorden för utbyggnaden av en ny pulveranläggning vid visbyfabriken. Bygginvesteringen uppgår till 100 miljoner kronor och innebär ytterligare fem eller sex nya jobb.
Hittills går allt enligt planerna vad gäller alla tillstånd och upphandling, säger Göran Nährström. Den nya anläggningen fördubblar produktionen jämfört med dagens. Och med ökad produktion av torrmjölk öppnas möjlighet till fler och nya marknader för pulvermjölk.
Med perspektiv 13 år framåt i tiden ska produktionen vid Arla Foods i Visby öka från dagens 135 miljoner kilo invägd mjölk till 150 miljoner kilo år 2015.
Av den mjölk som nu vägs in tar Stånga cirka 50 miljoner kilo, medan 85 miljoner kilo går till Visbymejeriet. Nästa år läggs mejeriet i Stånga ner, och därefter levereras all mjölkråvara till Visby.
Av i dag 135 miljoner kilo invägd mjölk blir sju miljoner kilo till så kallad K-mjölk. Det är den mjölk, fil och grädde som säljs och konsumeras på Gotland och som alltså är producerad på ön. Sammanlagt stannar nu cirka tio miljoner kilo av den nu invägda mjölken på ön i form av konsumentmjölk, ost, smör och pulver, berättar Göran Nährström.
Cirka 75 miljoner kilo av dagens invägda mjölk processas till 7,5 ton torrmjölkspulver. Ungefär 25 miljoner liter av den gotländska mjölken blir i dag till Marabou-konfektyr i Sverige. Men det gotländska mjölkpulvret förädlas vidare i fler produkter.
I en glasmonter vid visby-anläggning visas förpackningar med produkter som görs med gotländsk mjölk. I utställningen visas exempel på Marabou mjölkchoklad, Ballerinakex från Göteborgskex, fiskbullar från Abba Seafood, Estrella chips och ostbågar, Frödinge ostkaka och konditorivaror, och välling från Findus.
Alla dessa produkter innehåller mjölk och den mjölkråvaran produceras på Gotland.
Det är positivt att vi kan svara upp mot de höga kraven i dessa företag, och vi tycker att det är roligt att få leverera gotlandsproducerad mjölkråvara till svenska produkter, säger Göran Nährström.
Han exemplifierar med Marabou, ett företag som visserligen ägs av multinationella Unilever och Philip Morris, men med tillverkning i Sverige.
All choklad vid Marabou görs av gotländskt mjölkpulver. Arla Foods i Visby har den kvalitet och en anläggning som svarar upp mot Marabous krav på kvalitetssäkrad produktion. Marabouchokladen är därmed kvalitetssäkrad i allt ifrån den klöver som korna äter till färdig chokladbit.
Arla Foods i Visby har en kvalitetssäkrat produktionssystem genom certifiering enligt ISO 9002 och HACCP-planer. Vi är även miljöcertifierad enligt ISO 14 000, konstaterar Göran Nährström.
Arlamejeriets i Visby kvalitetsstämpel är något som uppmärksammas också utomlands. Det är positivt, inte minst med tanke på en framtida utökad marknad när Arla i Visby ökar produktionen.
Heinz, det engelska företaget som bland annat gör ketchup och soppor och vällingar, har besökt Arla Foods anläggning i Visby med positivt resultat. I tider av galna-ko-sjuka söker man kvaliktetssäkrade råvaror och då blir vi intressanta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!