Det började på en stor chatt-hemsida där personer runt om i världen kan prata med varandra. På hemsidan fick han kontakt med en person som påstod sig vara av motsatt kön och i samma ålder som honom, och de började skriva med varandra.
Efter ett tag föreslog personen att de skulle fortsätta kontakten via Instagram, där de kunde skicka bilder och filmer på sig själva. Personen skickade en film där hon vinkade mot kameran och bilden av henne stämde överens med hur hon beskrivit sig själv. Han tyckte därför inte att någonting verkade misstänkt vid tillfället.
I filmen var hon lättklädd, och tyckte därför att killen också skulle skicka en video på när han klätt av sig. Efter lite tjat gick han med på att skicka både en bild på sitt ansikte och en lättklädd video. Det var då tonläget skiftade. Personen började kräva pengar för att radera video och bild, och hotade med att skicka vidare dessa till killens alla kontakter på Instagram om han vägrade.
Efter varje utbetalning begärde bedragarna mer och mer pengar för att inte sprida bilderna till personens familj, släkt och vänner. Totalt utkrävdes han på 14 000 kronor, allt han tjänat ihop på sitt sommarjobb, men bedragarna nöjde sig inte och ville fortfarande ha mer – trots att han gett dem allt han hade.
Bedragarna gav honom till på måndag förra veckan att fixa fram mer pengar, och det var då han till slut kontaktade polisen.
– Vi har försökt berätta att det hör till vanligheten att de fortsätter hota för att få mer pengar, men när de väl fått in pengarna brukar de nöja sig. Men jag förstår att han fortfarande är orolig, han har verkligen suttit i en rävsax, säger Tryggve Karlsson, ungdomsutredare vid Gotlandspolisen.
Killen fick ett kontonummer som ledde till Filipinerna dit han skulle skicka pengarna. Polisen håller nu på att försöka spåra kontot och uppgifterna som går att uthämta från killens mobil, men säger att det är nästintill omöjligt att få tag på bedragarna.
– Det pågår en teknisk utredning just nu för att försöka hitta dem. Men de har använt falska uppgifter till allt de kunnat: falska kontonummer, falska namn och falska online-konton. Det finns tyvärr inte mer vi kan göra än att vänta på den utredningen, säger Tryggve Karlsson.
Tryggve Karlsson säger att det är vanligt bland de som utsätts för dessa bedrägerier att man först inte vill eller vågar anmäla, för att man skäms att vänner och familj ska få reda på vad man råkat ut för.
– Jag har sagt att jag tycker att han borde berätta för sina föräldrar åtminstone. Det här är inte något man ska gå runt och bära på helt själv, det blir jättejobbigt, säger han, och fortsätter:
– Det är så sorgligt. Man tycker att man har varnat men så är det ändå något fall som trillar igenom. Vi har haft ett antal liknande på Gotland. Jag misstänker också att det finns ett stort mörkertal då många skäms för att berätta om att man blivit lurad på det här sättet.
Polisen försöker jobba med att varna om dessa bedrägerier när de besöker skolorna på Gotland. Men det är lika viktigt att konversationerna kring ämnet förs även i hemmet.
– Den här typen av bedrägerier är det senaste bland kriminella. Och det går fort när de väl fångat dig. Det är viktigt att man som förälder har en öppen dialog med sina barn om hur farligt det kan vara med mobilerna och att alltid vara uppkopplad till internet, säger Tryggve Karlsson.